Bengt Rahm. Foto: Pressbild
Bengt Rahm. Foto: Pressbild

Synth utan analys

Publicerad

Charlotte Wiberg läser om den svenska synthkulturen.

Efter den svenska proggen och den svenska punken är det dags för den svenska synthen att dokumenteras i bokform – välbehövligt för en genre som aldrig riktigt fått sitt erkännande. Bitter­heten över omgivningens nedlåtande attityd lyser också igenom i flera av berättelserna i Bengt Rahms Den svenska synthen. Samtidigt tycks det utanförskap subkulturen signalerar ha lockat många av dess anhängare: att utsätta sig för omgivningens förakt genom att trampa runt i en småstad i svart och kängor, som ett sätt att manifestera sin alienation.

 

Boken består av utdrag ur intervjuer och samtal med involverade personer. Några av dem har också bidragit med insprängda krönikor i de tre delarna – musiken, kulturen och scenen. Den första är störst och fungerar bäst.

Det blir faktiskt inte tjatigt att läsa 300 sidors band- och bolagsberättelser, mycket beroende på avväpnande ­distans och humor hos många av dem som kommer till tals.

Genrens spännvidd och förändringar över tid framkommer bra. Och gör-det-själv-andan hos dem som freaklika suttit i tonårsrum på lands­bygden och vridit på rattar, spridit kassetter och skrivit 400 låtar om döden är inspirerande för flickor och pojkar överallt.

Rahm har gjort ett jättejobb med att sortera upp och redigera materialet.

Men i flera partier saknas en författarröst – särskilt de som behandlar kulturen. Synthen har alltid dragits med ryktet om att vara högerextrem eller åtminstone borgerlig. Boken slår visserligen hål på sådana myter, men citattekniken blir här lite väl ytlig. Bristen på analys är mest frustrerande på området "manlig dominans": här var synthen verkligen konservativ när den kom. Den skilde sig tydligt från punk och postpunk som snabbt bar fram många kvinnliga musiker.

 

För synthen tog det flera ­decennier innan kvinnor började ta plats. Genren fullkomligt skriker efter genusanalys! Det må vara mycket begärt att Rahm skulle göra en sådan, men lite mer än två sidor med förväntade uttalanden hade vi kunnat få.

 

Charlotte Wiberg

kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag