Danska familjen Quist Johansen är ännu fångna hos de somaliska piraterna.
Danska familjen Quist Johansen är ännu fångna hos de somaliska piraterna.

Kidnappade familjen sjuka - tillåts inte träffa läkare

Publicerad
Uppdaterad
Mamman behöver medicin för sin hudsjukdom och den 13-åriga dottern har feber, kräks och svårt att äta.
Läget blir allt värre för den danska familjen Quist Johansen som kidnappats av somaliska pirater - och de tillåts inte att träffa läkare.
- Vi kan inte lita på någon, säger piraten Farah Josh till Somalia Report.
Den danska familjen kidnappades i februari när de var ute på sin drömresa, och de är fortfarande i piraternas förvar ombord på det grekiska fraktfartyget MV Dover.
Somalia Report, som beskriver sig som den bästa hemsidan för information om läget i Somalia, har träffat Farah Josh, en av dem som håller familjen fången.
Enligt piraten har hälsoläget den senaste tiden försämrats för mamman Birgit Marie Johansen och dottern Naja, 13.

Har svårt att äta och dricka

Mamman lider av en hudåkomma. Inledningsvis använde hon sina egna mediciner, men dessa har nu tagit slut.
Naja uppges ha feber och har kräkts. Hon har svårt att äta och dricka vatten, och lider av vätskebrist, enligt Farah Josh.
Tidigare har familjen hållits separerad, men de får nu bo tillsammans.
Farah Josh hävdar att piraterna ser efter fångarnas hälsa, men det är i nuläget inte aktuellt att släppa ombord en läkare.
– Vi kan inte lita på någon, säger Farah Josh till Somalia Report.

Lösensumman 30 miljoner kronor

Det enda sättet att lösa situationen på är genom att lösesumman på fem miljoner dollar, drygt 30 miljoner kronor, betalas ut, enligt Farah Josh.
Piraterna säger sig samtidigt vara öppna för förhandlingar om summan.
– Vi tröttnade på att vänta de 5 miljonerna så vi diskuterade nya arrangemang. Enda hindret är att släktingarna till den danska familjen endast är beredda att betala 1,3 miljoner dollar så vi står långt ifrån varandra, säger Farah Josh.
Samtidigt börjar även kidnapparna få ont om tid. MV Dover ska enligt planen släppas i nästa vecka, och frågan är var de då ska ta vägen med sin gisslan.
En möjlighet är att ta sig till land och hitta ett gömställe där, men piraterna har enligt Somalia Report ont om pengar, vilket gör en sådan operation svår att genomföra.
Samtidigt är motståndet mot piraterna stort i vissa delar av Somalia och de möter även hårt motstånd från antipiratstyrkor i Puntland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag