26-årige Patrik hotades till livet för att han beställt informationsmaterial från Sverigedemokraterna. Händelsen utreds nu av polisen i Helsingborg. "Det känns minst sagt olustigt. Både jag och min sambo är livrädda just nu", säger Patrik. Foto: Stefan Lindblom / Helsingborgs-Bild
26-årige Patrik hotades till livet för att han beställt informationsmaterial från Sverigedemokraterna. Händelsen utreds nu av polisen i Helsingborg. "Det känns minst sagt olustigt. Både jag och min sambo är livrädda just nu", säger Patrik.  Foto: Stefan Lindblom / Helsingborgs-Bild

Helsingborgare uthängd på SD-lista

Publicerad
Uppdaterad
HELSINGBORG. Patrik, 26, från Helsingborg hotades med döden för att han varit i kontakt med Sverigedemokraterna.
- En telefonröst mitt i natten sa att både jag och min sambo skulle mördas.
Hackare har slagit till mot Sverigedemokraternas hemsida. Nu namnges 5700 personer - som uppges ha visat intresse för SD eller blivit medlemmar i partiet.
26-årige Patrik är en av dem som hängs ut på en hemsida med tilläggsraden "hitta en kompis nära dig". I förteckningen finns både namn, bostadsadresser, mejladresser och telefonnummer till påstådda Sverigedemokrater.
- Det känns minst sagt olustigt. Både jag och min sambo är livrädda just nu, säger Patrik.
Vid tvåtiden i går natt ringde hans mobiltelefon som låg i vardagsrummet.

Skulle mördas

I andra änden fanns en okänd mansröst som påstod att Patrik röstat på SD och att både han och sambon skulle mördas för det.
Enligt Patrik är uppgiften helt felaktigt. I valet blankröstade han.
- Det enda som är riktigt är att jag för ett år sedan skickade in en intresseanmälan till Sverigedemokraterna och bad om informationsmaterial.
Men enligt Patrik kom aldrig några papper och sedan falnade också intresset för partiet.
Däremot blev Patriks namn tillsammans med 5700 andra personers namn kvar i en restdatabas hos SD som okända hackare nu kommit över.

Kan ha stulits i fredags

Enligt Sverigedemokraternas pressekreterare Erik Almqvist kan uppgifterna ha stulits i fredags när SD:s hemsida hackades för tredje gången under valrörelsen.
- Samtliga är personer som beställt information och trycksaker från vår hemsida, det är inte partimedlemmar, säger han till Kvällsposten.
I en del fall har det rört sig om skolungdomar som beställt material till skolarbeten.
Helsingborgsparet har nu polisanmält händelsen som olaga hot och känner stor rädsla.

SD har polisanmält

- Min sambo är förkrossad och vågar knappt gå utanför dörren, säger Patrik som själv inte vågar framträda på bild framifrån.
Sverigedemokraterna har själva polisanmält det olaga intrånget i partiets datasystem.
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag