Hela vargflocken har avlivats

Publicerad
Uppdaterad
Skånes djurpark har avlivat hela vargflocken, efter att flera vargar lyckats ta sig ut ur hägnet i går.
- Det är en fruktansvärd sorg. Det känns tungt nu, säger Johan Lindström, djurparkens djurförman, till Expressen.
Samtliga vargar på Skånes djurpark har avlivats efter att hälften av dem rymt. Totalt har 12 vargar skjutits till döds.
- Ja tyvärr. Det känns tungt, men vi tog vårt ansvar, säger Johan Lindström, djurparkens djurförman, till Expressen.
Han tycker att händelsen kommer ytterst olägligt. Mitt under brinnande vargdebatt och efter den första lagliga vargjakten på lång tid.
Dramat började redan i torsdags.
- Två hannar hade lyckats få upp ett litet hål i stängslet in till vårt hjorthägn, säger Johan Lindström.

Rymde igen


Personalen lyckades få in dem tillbaka in i hägnet och lagade hålet.
- Det är väldigt svårt att få vargar som börjat ta sig ut att stanna kvar inne i hägn och i lördags stack de här unghanarna igen, säger Johan Lindström.
Ett nytt hål i stängslet hade uppstått och vargarna hade börjat ge sig av igen. Oron i vargflocken blev stor. Flera andra vargar följde efter de första två. Det fanns risk att vargarna skulle komma ut bland besökarna som fanns i parken i lördags. Det var inte längre någon att tveka på.

Sköts ihjäl


Besökarna evakuerades och personalen bestämde sig för att avliva hela flocken.
- Alfahonan hade också gett sig iväg. Vi hade då sex vargar kvar i hägnet, men de klättrade i princip i stängslet. När Alfahonan gett sig i väg så vill alla följa efter. Man måste se det för att verkligen förstå, säger Johan Lindström.
En efter en spårades vargarna upp och sköts.
Risken att vargarna skulle ta sig ut från djurparksområdet och ut i naturen var stor. Detta förhindrades nu. Alla vargar avlivades.
- Vi tog vårt ansvar, säger Johan Lindström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag