På hugget. Inte ens ett bankrån hejdade den ambitiöse parkeringsvakten från att skriva ut böter. Men Skånepolisen kan ta det lugnt. När mannen insåg sitt misstag hävdade han boten. Foto: Thomas Friström/Mediabasen
På hugget. Inte ens ett bankrån hejdade den ambitiöse parkeringsvakten från att skriva ut böter. Men Skånepolisen kan ta det lugnt. När mannen insåg sitt misstag hävdade han boten. Foto: Thomas Friström/Mediabasen

Här får polisen p-böter

Publicerad
Uppdaterad
Mitt under rånarjakten slog han till.
Den nitiske p-vakten halade fram bötesblocket - och lappade en felparkerad polisbil.
- Helt otroligt, säger ett ögonvittne.
Det väpnade rånet mot Nordeabanken på Östergatan i centrala Landskrona i går utlöste ett stort polispådrag.
En ung man stegade in på banken och tvingade under pistolhot till sig en okänd summa pengar. Därefter försvann den hjälmförsedde ynglingen från platsen på en röd EU-moped.
Polisen jagade under eftermiddagen den skyldige med både helikopter och hundpatruller på olika håll i staden.
Det var i detta dramatiska skede som parkeringsvakten såg sin chans att beivra försyndelser mot de lokala parkeringsbestämmelserna.
Han tog fram sitt bötesblock och började helt sonika skriva upp registreringsnumret på en polisbil, som parkerat ett stycke från bankkontoret.


Blev fotograferad

Kvällspostens frilansfotografen Thomas Friström fick se vad som stod på och gick fram till mannen.
- Jag frågade om han inte hade sett att det just hade varit ett bankrån. "Det skiter väl jag i", svarade han.
- Jag trodde knappt mina öron, säger Thomas Friström.
P-vakten fortsatte oberörd sitt febrila antecknande och lappade bilen.
- När jag påpekade att polisen måste få parkera var som helst under utryckning blev svaret bara "jaså". Sedan gick han därifrån.
Charlotte Vahtera, kommunal presskontakt, blir bestört när KvP avslöjar vad som hänt.
- Det här måste vi undersöka.

Slipper betala

Efter att ha kontrollerat saken återkommer Charlotte Vahtera och berättar att alltihop var ett rent misstag.
- När parkeringsvakten fått klart för sig att han gjort fel gick han tillbaka till poliserna och hävde p-boten, berättar hon.
Så polisen har inga p-böter att vänta?
- Polisen kommer inte att behöva betala några böter.
Charlotte Vahtera betonar att Landskrona kommun tar avstånd från tilltaget och ska diskutera händelsen med det inhyrda bolag som har hand om p-övervakningen.
- Det här är inget som vi accepterar, säger hon.
Magnus Gatemark
Magnus Gatemark

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag