En man avled när han blev påkörd av tåget vid sextiden i Lund vid Svanegatan-Trollebergvägen. Mannen försökte hindra sin flickvän från att kasta sig framför tåget, bråk uppstod och mannen blev påkörd.
En man avled när han blev påkörd av tåget vid sextiden i Lund vid Svanegatan-Trollebergvägen. Mannen försökte hindra sin flickvän från att kasta sig framför tåget, bråk uppstod och mannen blev påkörd.

Han räddade sin tjej - men dödades själv

Publicerad
Uppdaterad
LUND. Den 18-åriga flickan skulle kasta sig framför godståget.
Hennes 19-åriga pojkvän lyckades desperat få henne av spåret - men blev sedan själv ihjälkörd.
- Vi känner alla förtvivlan och djup sorg, säger pojkens pappa till Expressen.
Klockan 06.14 i går morse ringde 19-åringen till SOS Alarm med sin mobiltelefon. Han och hans 18-åriga flickvän befann sig på spårområdet strax söder om Lunds centralstation. Samtalet kopplades över till Skånepolisens ledningscentral och samtidigt larmades ambulans och räddningstjänst. Man kontaktade också banverket för att stoppa tågtrafiken. - Han berättade att han försökte hindra sin flickvän som tänkte begå självmord genom att kasta sig framför tåget, säger Lennart Hornemark, länsvakthavande befäl. Medan samtalet pågår hör polisoperatören ljudet av ett tåg som tutar och bromsar in kraftigt. Det var ett godståg på väg norrut. - Man hör någon skrika högt och sedan bryts samtalet, säger Lennart Hornemark.

Kvinnan chockades svårt

Det finns inga vittnen till olyckan, enligt polisen. Troligtvis har 19-åringen lyckats få undan både sig och flickvännen från spåret i sista stund. Ändå slutade dramat i tragedi. - Troligtvis sögs han in i tåget och slungades i väg, säger inre befäl vid Lundapolisen. Enligt 19-åringens pappa blev sonen och den 18-åriga flickan ett par för ett halvår sedan. - De var väldigt kära i varandra. Det här är en katastrof för oss alla, familj och vänner, säger pappan. Den unga kvinnan klarade sig utan fysiska skador men chockades svårt vid händelsen. - Hon är fullständigt slut och har förts till sjukhus. På grund av chocktillståndet har vi inte kunnat höra henne ännu, säger inre befäl vid Lundapolisen. Enligt uppgift såg lokföraren de två ungdomarna på flera hundra meters håll och drog i nödbromsen. Men hann inte stanna i tid. Han chockades svårt och togs genast ur tjänst.

Polisen fick krishjälp

- Det är en enormt omskakande händelse. Men vi har kamratstödjare som går in vid sådana här händelser. Det är ofta kolleger som varit med om liknande eller andra jobbiga situationer, säger Mats Hollander, presschef på transportföretaget Green Cargo. Även den polis som tog emot samtalet från 19-åringen fick i går krishjälp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag