Foto: Tomas Leprince
 Foto: Tomas Leprince

Fyra män häktade för mordet vid gatuköket

Publicerad

En 19-åring sköts ihjäl vid ett gatukök på Lönngatan i Malmö.

Ett halvår senare har polisen har nått ett genombrott i utredningen.

I dag häktades fyra män på sannolika skäl misstänkta för mordet.

- Vi kan knyta samtliga misstänkta till mordplatsen, säger vice chefsåklagare Jenny Lindell.

Den skjutne mannen satt och åt på gatukökets uteservering den 21 augusti, när han fick ett vapen riktat mot sig. En polispatrull befann sig i närheten och var snabbt på plats. De hittade 19-åringen liggande på marken, kraftigt blödande, skjuten i bland annat huvudet. Polisen har tidigare liknat mordet vid en avrättning.

Polisen har nått fram till ett genombrott i utredningen och i fredags anhölls fyra män, 34, 30, 28 och 21 år gamla. Samtliga häktades på måndagseftermiddagen. De misstänks för att gemensamt och i samförstånd ha orsakat 19-åringens död.

Nekar till brott

Två av de häktade, ett brödrapar, är samma personer som tidigare satt häktade som misstänkta för dådet. Båda två förnekar brott. 30-åringen gick skrattande ut ur rättssalen medans 28-åringen pekade fingret åt åhörarna och medierna.

- Jag fattar inte hur jag skulle kunna ha gjort detta, sa han till domaren.

21-åringens advokat Sven-Eric Ohlsson är kritisk till tingsrättens bedömning.

- Bevisningen är tunn, säger han till KvP.se.

Nya vittnen

Jenny Lindell är dock av en annan uppfattning och säger sig ha ytterligare bevis som stärker misstankarna mot männen den här gången. Det har bland annat tillkommit nya vittnen. Analyser från SKL binder åtminstone en av de misstänkta till brottsplatsen.

De fyra männen ingår i någon form av kriminellt nätverk enligt polisen.

Åtal ska vara väckt senast den 27 februari.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida