Stormen Berit har nyss härjat i Lofoten - och nu är en ännu starkare storm på väg mot södra Sverige. I dag kan SMHI utfärda en klass 3-varning - och räddningstjänsterna i Sydsverige gör sig redo med höjd beredskap. "Vindstyrkorna är på samma nivå som stormarna Gudrun och Per", säger jourhavande meteorolog Ibrahim Al-Mausawe på SMHI. Foto: Scanpix
Stormen Berit har nyss härjat i Lofoten - och nu är en ännu starkare storm på väg mot södra Sverige. I dag kan SMHI utfärda en klass 3-varning - och räddningstjänsterna i Sydsverige gör sig redo med höjd beredskap. "Vindstyrkorna är på samma nivå som stormarna Gudrun och Per", säger jourhavande meteorolog Ibrahim Al-Mausawe på SMHI. Foto: Scanpix

Extremstorm lika stark som Gudrun

Publicerad
Uppdaterad
Tidigt i morse drog den nya stormen in över Sverige.
Stormen väntas bli i klass med Gudrun.
Och på morgonen uppgraderade SMHI varningen till klass 3.
- Det är mycket ovanligt att vi gör det. Senast var under stormen Per, säger meteorologen Linnea Rehn.
Nu är det stora problem i såväl bil- som tågtrafiken, och 10 000 personer är utan el i södra och västra Sverige.
Det nya ovädret – med hårda västliga och sydvästliga vindar – drog in under morgontimmarna över södra delarna av Sverige.
Redan på morgonen uppgraderade SMHI stormen till en klass 3 – den högsta varningsklassen.
– Varningen innebär stor fara för allmänheten, det är allvarligt och då är det farligt att vara utomhus, säger Linnea Rehn på SMHI.
Klass 3-varningen gäller Skåne, förutom Österlen, och för Halland. Det är mycket ovanligt att SMHI utfärdar en klass 3-varning.
– Senast vi gjorde det var vid stormen Per 2007, säger Linnea Rehn.
På förmiddagen ligger vindstyrkan på 15-20 meter i sekunden.
Från 17-tiden väntas den kulminera – upp till och över 30 meter per sekund.

Många utan el

TT rapporterar att Vid cirka 10 000 hushåll är utan el vid 14-tiden, främst i södra Sverige.
Värst drabbat var Sjuhäradsbygden där 5 500 av Vattenfalls kunder i Borås och kringliggande kommuner saknade el.
– Det började mitt på dagen och nu mobiliserar vi personal till det området. Men vi vågar inte ha några prognoser om när strömmen kan vara tillbaka. Vi räknar också med att det blir allt värre söderut, säger Karl-Erik Olsson vid Vattenfalls presstjänst till TT.

"Samma nivå som Gudrun"

Den högsta varningsklassen innebär mycket stor fara för störningar i viktiga samhällsfunktionen.
SMHI säger att vindstyrkorna blir i klass med stormen Gudrun.
– Vindstyrkorna är på samma nivå som stormarna Gudrun och Per. Vi kan befara stora materiella skador, träd kommer att falla och stora områden kommer att drabbas av strömavbrott, säger meteorologen Ibrahim Al-Mausawe på SMHI.
Han tror dock inte att skogsägarna drabbas av lika stora skador som vid de tidigare två kraftiga stormarna under 2000-talet - Gudrun i januari 2005 och Per i januari 2009.
– I samband med Gudrun och Per kom det också stora mängder snö som tyngde träden. Nu kommer nederbörden som regn.

Värre än Berit

Till skillnad från stormen Berit som härjade Norge och delar av norra Sverige under fredagsdygnet har den nya stormen – som troligen blir värre än Berit – inte fått något namn.
SMHI namnger inte stormar och deras norska motsvarighet MET ger bara namn åt dem som drabbar Norge.
Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag