Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, menar att påkörningen i Landskrona är helt unik. Foto: GÖTEBORGS UNIVERSITET

Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, menar att påkörningen i Landskrona är helt unik.

 Foto: GÖTEBORGS UNIVERSITET
En man och en kvinna blev påkörda av en polisbil vid ett övergångsställe på onsdagskvällen. Mannen avled senare och kvinnans tillstånd är allvarligt. Foto: André Tajti

En man och en kvinna blev påkörda av en polisbil vid ett övergångsställe på onsdagskvällen. Mannen avled senare och kvinnans tillstånd är allvarligt.

 Foto: André Tajti

Expert vill se "svarta lådor" i polisbilarna

Publicerad

Polisen körde ihjäl en man och skadade en kvinna allvarligt i Landskrona på onsdagen.

Nu vill Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, se en "svart låda" i polisbilar.

– Jag är chockad över att man kan bli påkörd på ett övergångsställe, säger han.

Polisbilar har förekommit i dödsolyckor förr.

Men Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, menar att poliskraschen i Landskrona är helt unik i sitt slag.

– Jag har tittat mycket på polisbilar i trafiken. Såvitt jag vet har jag inte sett något sånt här tidigare: en påkörning på ett övergångsställe, säger han.

Just att olyckan skedde på ett övergångsställe gör den extremt ovanlig, enligt Jörgen Lundälv.

– Oskyddade trafikanter på ett övergångsställe, jag är chockad över att man kan bli påkörd på ett övergångsställe, säger han och hänvisar till "zebralagen" – att fordonsförare har väjningsplikt och ska lämna företräde till den som ska över ett övergångsställe.

Jörgen Lundälv vill att alla polisbilar ska utrustas med en "svart låda" för att det ska gå lättare att få en faktabaserad utredning i efterhand.

Men han har också ett annat förslag.

– Jag är ju förespråkare för svarta lådor, men jag är också förespråkare för att polisbilskörning ska kunna videodokumenteras. Inte bara biljakt, utan också ren körning, säger han.

Föreslår nationell haverigrupp

I Landskronafallet ska poliserna utredas av kolleger i Lund, för att inte deras närmsta kolleger ska behöva ta sig an uppgiften. Men Jörgen Lundälv tycker att det borde skötas på ett annat sätt.

– Det är väl bra det som sker nu, att det är andra oberoende poliser som granskar den här olyckan. Men jag skulle gärna se en nationell haverigrupp som jobbar med den här typen av händelser, det kan inte bara vara en polismyndighet, om vi nu säger Skåne, som gör en utredning, säger han.

Han säger att hans tankar, förutom offren, går till polispersonalen – och påpekar att poliser också omkommit i samband med trafikolyckor i sina egna fordon.

– Jag tror polisen har något att jobba med här nu, det är under kort tid flera tragiska händelser som påverkar väldigt många, säger Jörgen Lundälv.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida