Förre Hells Angels-ledaren Thomas Möller riskerar en miljonsmäll.
Förre Hells Angels-ledaren Thomas Möller riskerar en miljonsmäll.

Ex-presidenten krävs på miljoner

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Här jublar förre Hells Angels-ledaren Thomas Möller, 43, över en jättevinst på Måltipset.
Men skatteverket vägrar tro på att Möller verkligen tippat ihop alla sina miljoner.
Kvällsposten kan i dag avslöja att skatteverket granskat Hells Angels-
ledarens bankkonton i Sydafrika och nu kräver honom på 4,1 miljoner kronor.
Thomas Möller var tidigare ledare för Hells Angels i Sverige. Han vistas sedan flera år ofta i Sydafrika. Dit ledde också spåren när ekobrottsmyndigheten granskade en skånsk affärsman och en större bedrägerihärva.
– Det är så att en uppgift leder till en annan och så nystar man och följer upp. Allt hänger ihop. Det är oftast så vi jobbar, säger Alf Höglind, chef på specialenheten i skatteverkets södra region till KvP.

Skickade in spelkvitton

Nu har skatteverket granskat insättningar på Thomas Möllers konto i den sydafrikanska banken First National Bank. Enbart år 2002 kom det in cirka 4,1 miljoner kronor på Möllers konto i Sydafrika.
Den tidigare Hells Angels-ledaren har avkrävts förklaringar till hur han försörjt sig under åren 2001 till och med 2006. Möller har hävdat att han bland annat tjänat stora summor på spel i Sverige. Han har skickat in kvitton på spelvinster och intyg.
I utredningen gör skatteverket bedömningen att Möllers spelande är systematiskt och omfattande. År 2000 vann Thomas Möller till exempel 1,9 miljoner på måltipset. Året innan vann han och hans spelgäng i Malmö ännu mer.

Har inte godtagit förklaringar

Men utredarna har inte godtagit alla förklaringar som Thomas Möller lämnat om hur han försörjt sig. I mitten av december beslöt skattenämnden i Malmö att upptaxera honom. Det handlar bland annat om en skönsmässig taxering av vad han måste ha tjänat för att hålla sin levnadsstandard. Möller upptaxeras också för ränteinkomster och stora summor som funnits på konton i Sydafrika men som han inte tagit upp i sina deklarationer.

Han är med på polisens lista

Den förre Hells Angels-ledaren finns, enligt boken ”Svensk maffia”, på myndigheternas särskilda lista över 100 personer som ska specialbevakas, den så kallade Alcatraz-listan. Projektet har tagit namnet från en berömd fängelseö utanför San Francisco i USA. Namnet speglar ambitionen. En av arbetsmetoderna är att jaga de utpekades pengar.
– Men den här granskningen har inte direkt samband med projektet. Granskningen är äldre än så, säger Alf Höglind. Skattemyndigheten och kronofogden deltar i projektet.
Kvällsposten har förgäves sökt Thomas Möller och dennes ombud, advokat Sven-Eric Ohlsson, för en kommentar till skattebeslutet.
Per Lindelöw
Per Lindelöw

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag