Dörr sattes i brand
på flyktingboende

Publicerad

På lördagskvällen försökte någon tända eld på ingången till ett flyktingboende i Skivarp, mellan Ystad och Trelleborg.

– De släckte själva. Anmälan upprättas om försök till mordbrand, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford.

Polisen fick in larmet klockan 20.21 när personal på boendet i Skivarp ringde för att berätta vad som hänt. Då hade de redan hanterat branden själva utan att behöva tillkalla brandkåren.

– En patrull skickades dit för att upprätta en anmälan, genomföra eventuella förhör och säkra spår, säger inre befäl Johan Arnesson vid polisen i Ystad.

Patrullen lämnade därefter platsen för att agera i ett annat ärende så deras rapport från brandattentatet dröjde till framåt midnatt.

– Vi har inlett en förundersökning men jag vet inte så mycket mer i detta läget. Branden ska ha släckts av boende. Dörren ska ha blivit svart och sotig. Men jag vill inte säga något om vilken bevisning vi har, säger Johan Arnesson.

Flera tidigare händelser

Den 30 januari var det ett uppmärksammat bråk vid hemmet i Skivarp. Ett gäng kastade smällare mot en ruta i fastigheten, kanske var någon eller några av dem maskerade.

Händelsen anmäldes av kommunen som hets mot folkgrupp men utredningen lades snabbt ner. Polisen bedömde att inget brott hade begåtts.

Söndagen den 7 februari delades rasistiska flygblad ut i samhället. De kom från organisationen Svenska motståndsrörelsen (SMR), med budskapet "Kasta ut alla invandrare".

Samma dag tog svenska kyrkan i Skivarp avstånd från främlingsfientlighet. Kyrkoherde Patrik Ahlmark predikade att rasism och främlingsfientlighet inte hör hemma vare sig i kyrkan eller i dagens samhälle, rapporterade Ystads Allehanda.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida