Peter Madsen har själv rapporterat att det blev tekniska problem på båten. Foto: / DEADLINE PRESSPeter Madsen har själv rapporterat att det blev tekniska problem på båten. Foto: / DEADLINE PRESS
Peter Madsen har själv rapporterat att det blev tekniska problem på båten. Foto: / DEADLINE PRESS
Peter Madsen kunde räddas, men den svenska kvinnan är fortfarande försvunnen. Foto: / DEADLINE PRESSPeter Madsen kunde räddas, men den svenska kvinnan är fortfarande försvunnen. Foto: / DEADLINE PRESS
Peter Madsen kunde räddas, men den svenska kvinnan är fortfarande försvunnen. Foto: / DEADLINE PRESS
Den svenska kvinnan arbetar som journalist och ska senast ha setts ombord på ubåten. Foto: / DEADLINE PRESSDen svenska kvinnan arbetar som journalist och ska senast ha setts ombord på ubåten. Foto: / DEADLINE PRESS
Den svenska kvinnan arbetar som journalist och ska senast ha setts ombord på ubåten. Foto: / DEADLINE PRESS
Ubåten bärgas under lördagen. Foto: / DEADLINE PRESSUbåten bärgas under lördagen. Foto: / DEADLINE PRESS
Ubåten bärgas under lördagen. Foto: / DEADLINE PRESS
Den svenska journalisten Kim Wall, 30, är försvunnen. Foto: Tom Wall/ HELSINGBORGS DAGBLADDen svenska journalisten Kim Wall, 30, är försvunnen. Foto: Tom Wall/ HELSINGBORGS DAGBLAD
Den svenska journalisten Kim Wall, 30, är försvunnen. Foto: Tom Wall/ HELSINGBORGS DAGBLAD
Ubåten är byggd av Peter Madsen och kostade 1,5 miljoner danska kronor att tillverka. "Nautilus" är en av världens största privatbyggda ubåtar. Foto: / DEADLINE PRESSUbåten är byggd av Peter Madsen och kostade 1,5 miljoner danska kronor att tillverka. "Nautilus" är en av världens största privatbyggda ubåtar. Foto: / DEADLINE PRESS
Ubåten är byggd av Peter Madsen och kostade 1,5 miljoner danska kronor att tillverka. "Nautilus" är en av världens största privatbyggda ubåtar.  Foto: / DEADLINE PRESS
Peter Madsen har byggt sin ubåt själv. Här i sin verkstad. Foto: / DEADLINE PRESSPeter Madsen har byggt sin ubåt själv. Här i sin verkstad. Foto: / DEADLINE PRESS
Peter Madsen har byggt sin ubåt själv. Här i sin verkstad. Foto: / DEADLINE PRESS
Sista bilden som togs på ubåten när den lämnar Köpenhamns hamn. Foto: GEORGE LANGESista bilden som togs på ubåten när den lämnar Köpenhamns hamn. Foto: GEORGE LANGE
Sista bilden som togs på ubåten när den lämnar Köpenhamns hamn. Foto: GEORGE LANGE

Detta har hänt i ubåtsincidenten

Publicerad
Uppdaterad

KÖPENHAMN/MALMÖ. Under fredagsmorgongen inleddes ett stort sökpådrag efter att två personer rapporterats försvunna med en ubåt. 

Enligt anmälan var ubåtsbyggaren Peter Madsen och en journalist, Kim Wall, 30, med på båten.

Senare rapporterade Madsen att ubåten hade tekniska problem, han lyckades klara sig oskadd, men ubåten sjönk. Danska polisens tekniska undersökning visar att den sänktes medvetet.

Nu är Kim Wall rapporterad som försvunnen i samband med händelsen – och Madsen misstänks ha orsakat hennes död. 

Ubåtsincidenten dag för dag 

Torsdag 19.00: Ubåten lämnar Köpenhamns hamn enligt flera vittnen som berättar samstämmigt om ubåtens färd. I ubåtstornet ses Kim Wall tillsammans med Peter Madsen.

Fredag 00.00: Runt midnatt sågs ubåten av ett vittne ombord på ett handelsfartyg, skriver polisen. Ubåten passerade bara 30 meter handelsfartyget och hade då helt nedsläckta lanternor, uppger vittnet för Aftonbladet.

Fredag 02.30: Kim Walls pojkvän anmäler ubåten saknad till Joint Rescue Coordination Center eftersom Kim inte var tillbaka.

Fredag 02.51: Lyngby Radio försöker förgäves få kontakt med ubåten.

Fredag 03.39: JRCC går ut med larm om att båten kan ha förlist.

Fredag 07.11: Lyngby Radio skickar ut ett larm till fartygen i Öresund om att att hålla koll efter en ubåt.

Fredag 10.14: JRCC får ett larm från ett skepp att ubåten befann sig söder om Drogden Fyr utanför Køgebukten.

Fredag 10.39: Peter Madsen larmar en räddningshelikopter och förklarar att han har kurs mot Köpenhamn, men har tekniska bekymmer.

Fredag 11: Peter Madsen räddas från ubåten. Han står vid i tornet. Kort därefter sjunker fartyget. 

Bild inifrån Peter Madsens ubåt. Bilden togs den 7 juli.Foto: / DEADLINE PRESS

 

Fredag 11.30:  Peter Madsen förklarar att han fick tekniska problem och att något gick fel när han försökte laga det.  Dansken fördes till polisstation där han förhördes – precis som familjemedlemmar till Kim Wall blev. 

Fredag eftermiddag: Dykare försökte undersöka ubåten, men lyckades inte ta sig in.

Fredag 17.44: Köpenhamnspolisen skickar ut ett pressmeddelande om att Peter Madsen misstänkts för mord alternativt dråp. 

Lördag 10.00: Häktningsförhandling mot Peter Madsen inleds. Iklädd joggingbyxor och en blå T-shirt lyssnar han på när åklagaren läser upp anklagelserna. Madsen säger efter förhandlingen "att han har något att berätta".

Lördag 15.00: Den andra delen av häktningsförhandlingen drar – en timme försenad – i gång. Den hålls inför lyckta dörrar eftersom delar av information är av känslig karaktär.  

Lördag strax innan 17.00: Peter Madsen häktades, misstänkt för Kim Walls död. Han häktas i 24 dagar.

Lördag strax innan 19.00: Ubåten fraktas i riktning mot hamnen i Köpenhamn.

LÄS MER: Ubåtskaptenens vän: "Jag är skakad"

Polisen har hämtat datorer från Peter Madsens laboratorium.Foto: / DEADLINE PRESS

 

Lördag, kring 22.30: Ubåten når Nordhavnen i Köpenhamn. 

Lördag, midnatt: Ubåten lyfts ur vattnet med hjälp av trossar. Kring 00.30 hänger den ovanför vattenytan. 

Söndag, kring 01.00: Ubåten lyftes upp i trossar och placerades på kajen. Omkring en halvtimme senare placerades ubåten på en lastbil. 

Söndag, 07.00: Ubåten lossades från lastbilen och färdades i väg för teknisk undersökning.

Söndag, 08.00: Ubåten ställs upp utanför en hangar där den tekniska undersökningen påbörjas.

Söndag, 12.00: Polisen meddelar att man inte har hittat något i ubåten och att sökandet fortsätter. Båtfolk uppmanas att hjälpa till i sökandet efter Kim Wall. Polisen meddelar också att ubåten verkar ha sänkts med avsikt.

Söndag, 17.00: Danska försvarsmakten vill flyga i svenskt luftrum i sökandet efter Kim Wall och söker tillstånd från svenska försvarsmakten.

Söndag, 19:26: Sökandet i vattnet avbryts – utan att några fynd har gjorts, meddelar danska polisen.

Måndag, 08.48: Peter Madsen överklagar inte häktningsbeslutet och accepterar därmed häktningen på 24 dagar. 

Måndag, förmiddag: Efterlysningen efter Kim Wall utökas och hon är nu internationellt efterlyst. 

Måndag, förmiddag: Danska försvaret deltar med ett flygplan i sökandet efter Kim Wall. 

Måndag, 14.28: Danska polisens tekniska undersökning visar att ubåten sänktes avsiktligt.

Tisdag, förmiddag: Flera farkoster från Sjöräddningssällskapet i Barsebäckshamn beger sig ut i Öresund för att söka efter Kim Wall.

Tisdag, 21.00: Under kvällen samarbetade de svenska båtarna med den danska sjöräddningen. Framåt kvällen gick de danska åter mot Köpenhamns hamninlopp medan de svenska låg kvar.

Onsdag, förmiddag: Tingsrätten ändrar brottsrubriceringen för den häktade ubåtsägaren Peter Madsen, skriver danska tidningen Ekstrabladet. Han misstänks nu för den danska motsvarigheten till grovt vållande till annans död på den försvunna svenska journalisten Kim Wall – ett brott som kan ge upp till åtta års fängelse.

Onsdag, förmiddag: Sökandet efter Kim Wall fortsätter ute på Öresund. Enligt före detta överåklagare Sven-Erik Alhem kan det vara direkt avgörande för saken hur det går med sökarbetet.

– Det är frågan om det kan leda till något mål eller inte. Om hon inte lever och man inte hittar en kropp så är jag mycket tveksam. Det vore fruktansvärt, säger Alhem.

 

 

Ubåten UC3 Nautilus

Världens största hemmabyggda ubåt och den tredje som Peter Madsen har designat. Ubåten är cirka 18 meter lång och väger 33 ton. Den är nästan hälften så stor som den danska marinens ubåtar av modellen ”Tumleren”.

Åtta personer får plats i farkosten, som innehåller en enkel toalett, ett par sängar och ett litet kök med kokplattor och en ugn.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag