En dansk trafikpolis
En dansk trafikpolis

Dansk polis stoppade fartböter i egen ficka

Publicerad

Ytterligare en dansk trafikpolis har nu avslöjats för att ha krävt utländska bilister på böter - och sedan stoppat pengarna i egen ficka.

Enligt ett åtal behöll polismannen 12 000 danska kronor samt 130 euro som sex utländska bilister tvingats betala efter att ha kört för fort.

Det var speciellt motorvägarna söder och väster om Köpenhamn som var jaktmark för den 54-årige trafikpolisen. Målsökaren var framför allt inriktad på utländska bilister.

En åklagare har nu väckt åtal mot polismannen och kräver att han döms till fängelse för bland annat tjänstefel. Polismannen själv nekar till brott.

Så sent som den 19 februari dömdes en 35-årig polisman till villkorlig dom och 80 timmars samhällstjänst för ett liknande brott, som Kvällsposten rapporterat om tidigare.

Från Sverige

Även i det fallet var offren utländska bilister som körde på motorvägarna söder om Köpenhamn och ner mot färjeläget i Rödby. I ett par fall var bilisterna från Sverige.

Polismannen själv agerade på sin fritid, men urskuldade sig med att han hade dålig ekonomi. Den 35-årige polismannen drog enligt åklagaren in minst 27 700 danska kronor på sin privata aktivitet. En av de drabbade var en svensk bilist som betalade 4 500 kronor kontant till polismannen.

Polismannen erkände vid rättegången att han vid minst tre tillfällen utkrävt böter och behållit pengarna. Enligt åklagaren skulle det dock ha rört sig om minst 16 tillfällen.

Fästmön uppmuntrade

– Med pengarna kunde vi leva normalt och ha mat på bordet. Det var ungefär så jag tänkte, sa polismannen i i rättssalen.

Även polismannens 36-åriga fästmö dömdes för inblandning i brotten. Enligt domstolen uppmuntrade hon till de kriminella handlingarna vid flera tillfällen.

Vid utfört uppdrag brukade polismannen skicka sms till fästmön. Där kunde till exempel stå "1 500 gröna ärtor från en turkisk man".

I det senaste avslöjandet var offren enligt polisen en bulgar, en italienare, två polacker, en tysk och en belgisk bilist, skriver danska tidningen Ekstrabladet.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag