Nu ska Migrationsverket utreda misstänkt bötessystem på asylboenden. Foto: Fredrik Samuelson
Nu ska Migrationsverket utreda misstänkt bötessystem på asylboenden. Foto: Fredrik Samuelson

Bötessystem på asylboenden utreds

Publicerad

Böter för slängda fimpar och inspektioner på rummet är vardag på flera asylboenden i Kalmar län, rapporterar P4 Kalmar.

Nu kommer Migrationsverket utreda saken.

– Jag tycker att det är väldigt olämpligt om det är så som det har beskrivits, säger Jan Ekdahl, sektionschef på Migrationsverket, till radion.

P4 Kalmar kan nu berätta att det uppstått bötessystem på asylboenden i Kalmar län.

Allt från slängda fimpar till kaffekoppar på rummet kan ge böter. Dessutom vittnar asylsökande om att personalen gör oanmälda inspektioner på rummen – oavsett om de har tillåtelse att komma in eller inte.

Efter radions uppgifter väljer nu Migrationsverket att utreda frågan. Jan Ekdahl som är sektionschef på myndigheten säger också att det absolut inte är tillåtet med böter.

Han berättar också att myndigheten vill vara mer synliga ute bland de asylsökande.

– Vi har också tankar på att vi måste utöka vår närvaro på boendena så att den asylsökande har lättare att komma i kontakt med oss så att vi kan ta del av den här kritiken, säger Jan Ekdahl till radion.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida