Mannen hade ingen lycka i sina försök att slippa tv-licensen – han nekades i två rättsinstanser. Foto: Ronny Johannesson
Mannen hade ingen lycka i sina försök att slippa tv-licensen – han nekades i två rättsinstanser. Foto: Ronny Johannesson

Bortförklaringen – för att slippa tv-licensen

Publicerad

Älmhultsbon hävdade med emfas att han inte borde behöva pynta den stipulerade licensavgiften eftersom han bara kollade på tysk tv.

Men han hade ingen lycka - utrustningen som han har för att ratta in de tyska sändningarna motsvarar definitionen på en tv, anser myndigheterna som nu kräver in licensavgiften från smålänningen.

Tvisten om tv-tittandet började i juli förra året när när statliga Radiotjänst i Kiruna ansåg att mannen skulle betala tv-licensen, skriver Smålandsposten. Själv ville han inte betala, i ett telefonsamtal med myndigheten medgav han förvisso att han visst hade en tv hemma men att den bara visade tyska tv-program.

Därför borde han slippa, anförde han som argument.

Ville inte betala tv-avgiften

Men Radiotjänst höll inte med och beslöt att även smålänningen skulle ingå i licensbetalarnas skara.

Han gav dock inte upp utan överklagade ärendet till förvaltningsrätten i Luleå, nu med argumentet att tv:n var bortlämnad, att hans satellitmottagare bara var avsedd för tyska kanaler och att han numera enbart strömmar tysk tv, rapporterar Smålandsposten.

Måste betala, anser rätten

Bakslagen för mannen fortsatte dock även i överklaganderundan. Förvaltningsrätten konstaterar, enligt Smålandsposten, att hans utrustning motsvarar definitionen av en tv-mottagare enligt lagen om radio- och tv-avgift.

Att mannen i Älmhult inte kan ta emot några svenska sändningar gör honom alltså inte undantagen skyldigheten att betala tv-avgift, anser förvaltningsrätten i Luleå.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida