Den gamla offerplatsen utanför Vitemölla på Österlen. Foto: Robert Ullmin
Den gamla offerplatsen utanför Vitemölla på Österlen. Foto: Robert Ullmin

"Blir en attraktion av jättelika mått"

Publicerad
Uppdaterad
- Man trillar baklänges av ren häpenhet. Heimdalls stenar är en fantastisk upptäckt. Svensk arkeologi och Bob G Lind är bara att gratulera!
Det säger Nils-Axel Mörner, pensionerad docent vid Stockholms universitet och en av Sveriges främsta geologer.
Förutom Kvällsposten är Nils-Axel Mörner den ende som besökt fyndplatsen. Ännu har vare sig riksantikvarieämbetet eller någon annan officiell instans hunnit ta del av Heimdalls stenar.

En jätteattraktion

– Det som gör Bob Lind till Sveriges främste forskare inom arkeoastronomi är att han, förutom att vara en fantastisk spårhund, även klarar att slutföra sina upptäckter på egen hand.
– Många gör fynd men det stannar vid det, framhåller Nils-Axel Mörner.
Om du ska jämföra Heimdalls-upptäckten med Ales stenar?
– Ales stenar är ju en älskad plats, inte minst för skåningarna. Det är också en turistattraktion av stora mått (700 000 årliga besökare, red:s anm.) Men som fornlämning är Heimdall betydligt större. När utgrävningarna där är klara blir Heimdalls stenar en attraktion av jättelika mått, anser Mörner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag