Hårt pressade. Den danska familjen, med pappan Jan Johansen i spetsen, och deras två besättningsmän är hårt pressad efter nära en månad i de somaliska piaternas våld, uppger en dansk journalist som kunnat besöka dem på båten där de hålls fångna.
Hårt pressade. Den danska familjen, med pappan Jan Johansen i spetsen, och deras två besättningsmän är hårt pressad efter nära en månad i de somaliska piaternas våld, uppger en dansk journalist som kunnat besöka dem på båten där de hålls fångna.

Beväpnade och drogade pirater vaktar familjen

Publicerad
Uppdaterad
Den kidnappade danska familjen är på väg att knäckas. 28 dagar i de somaliska piraternas våld har gjort danskarna rädda och svaga. - Pappan ser trött och sjuk ut. Resten av familjen är ledsen och olycklig, säger Ekstrabladets reporter, som har varit ombord på fartyget där de sju danskarna hålls som gisslan.
Efter att ha flyttats runt flera gånger sedan deras segelbåt kapades den 24 februari finns nu familjen Quist Johansen och deras två besättningsmän ombord på det kapade grekiska lastfartyget MV Dover utanför Somalias kust.

Hotfulla och beväpnade

Där har föräldrarna Jan och Birgit Marie, barnen Rune, 17, Hjalte, 15 och Naja, 13 och besättningsmännen Viktor och Rane trängts ihop med 20 grekiska sjömän - alla bevakade av beväpnade, hotfulla och kat-tuggande pirater.
Ekstrabladets utsände reporter släpptes ombord på fartyget under ett dygn. Han lyckades inte få en intervju med familjen, men fick vid ett tillfälle helt kort träffa dem.
Familjen och besättningsmännen hämtades upp från den hytt under däck där de satt inlåsta.

Satt inlåsta under däck

- Jan och jag tog varandra i hand och det var tydligt att han var glad över att se mig, berättar reportern i Ekstrabladet.
- Men samtidigt verkade han arg och irriterad och såg mer påverkad ut än resten av familjen - som mest satt tyst på däcket.
Särskilt illa verkar det vara för en av de två besättningsmännen.
- Han såg helt knäckt och demoraliserad ut och tittade bara apatiskt ner i däcket när jag var där. Men alla ser ut som om de vill ha slut på den här mardrömmen så snart som möjligt.

Hetta, avfall, avföring...

Reportern beskriver förhållandena ombord som vidriga. Det är över 30 grader varmt och stanken från avföring, avfall och slaktade djurkroppar är nästan outhärdlig.
Danskarna är ständigt bevakade av tre till fem beväpnade pirater, ofta påverkade av drogen kat. När de någon gång tillåts gå omkring på fartyget så tvingas mamman och 13-åriga dottern att bära sjal och heltäckande dräkter.
Enligt Ekstrabladets utsände visade piraterna ingen som helst medkänsla med sina fångar. För dem är ett människoliv bara något som kan omräknas i pengar.

Kräver sju milj dollar

I förhandlingarna har piraterna krävt sju miljoner dollar för att släppa danskarna fria.
- Danmark måste betala det vi begär, annars kommer alla att dö, sa en 70-årig pirat till reportern. Säg till det danska folket att vi menar allvar med vårt hot. Och ju fortare vi får pengarna, desto billigare blir det.
Dessutom lät piraternas ledare förstå att det fanns en annan utväg.
- Om danskarna ger mig lov att gifta mig med dottern så släpper jag utan vidare de andra, förklarade han.
Anders Bengtsson
Anders Bengtsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag