Här vid busshållplatsen sköts en man i ryggen under tisdagskvällen. Foto: Oscar Persson och Roger Vikström
Här vid busshållplatsen sköts en man i ryggen under tisdagskvällen. Foto: Oscar Persson och Roger Vikström

Beatrice Ask om skotten i Malmö: "Är väldigt allvarligt"

Publicerad
Uppdaterad
Justitieminister Beatrice Ask (M) är mycket oroad över situationen i Malmö.
Skulle det dessutom visa sig att det finns främlingsfientliga skäl bakom skottlossningarna är det synnerligen allvarligt, enligt ministern.
- Därför är det väldigt viktigt att polisen i Skåne intensifierat polisinsatsen, säger hon.
Beatrice Ask ser allvarligt på den senaste tidens skottlossningar i Malmö.
- Det är alltid allvarligt när man tar till vapen. Och med tanke på att polisen ser ett samband mellan skottlossningarna är det viktigt att man intensifierat polisinsatsen för att komma tillrätta med problemen, säger hon.
Beatrice Ask betonar även vikten av att i ett bredare och längre perspektiv analysera om ytterligare åtgärder behöver sättas in i utsatta områden och även arbeta mot den organiserade brottsligheten.


Förstår oron

Justitieministern nämner även arbetet med brottsoffer och vittnen för att de ska våga kontakta polisen och våga anmäla om de utsätts för brott.
- Jag förstår att det finns mycket oro och därför är det viktigt att ge folk rätt information, säger hon.
Hur ser du på att samtliga offer i skottlossningarna utom ett varit av utländsk härkomst?
- Det är ju ett av skälen till att man ser ett samband mellan händelserna. Skulle det visa sig att det är direkt främlingsfientliga skäl som ligger bakom de här skottlossningarna så är det synnerligen allvarligt.


Förstår kopplingen

Hon vill dock inte dra några slutsatser om att det handlar om en ny laserman.
- Jag kan förstå att folk gör den kopplingen. Det var en känd brottsutredning med likartade element. Men jag kommer inte att dra någon slutsats förrän polisen presenterar ett underlag och vi har en förövare att utfråga och lagföra.
Med anledning av alla skottlossningar kommer nu krav från flera håll på strängare vapenlagar och skärpta straff för vapenbrott.
- Jag tar de synpunkter som kommit in på stort allvar, säger Beatrice Ask.
Hon säger också att det pågår ett arbete inom det området och att man under hösten kommer att lägga fram ett förslag till regeringen om hårdare importregler för vapenförsäljning. Hon ser även en möjlighet till skärpta straff genom att göra det lättare att bedöma vapenbrott som grova.
- Men i ett akut skede som nu så måste man fokusera på de verktyg och de lagar vi har, säger Beatrice Ask.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag