Sven-Erik Alhem. Foto: Mikael Sjöberg
Sven-Erik Alhem. Foto: Mikael Sjöberg

Alhems oro: "Jätterisk att oskyldiga träffas"

Publicerad

Petra Stenkula, biträdande chef vid länskriminalen, hävdade nyligen i Kvällsposten att det är helt osannolikt att en vanlig människa ska skadas när kriminella gör upp i Malmö.

Men skottlossningen vid Mobilia gör rättsexperten Sven-Erik Alhem orolig:

– Det finns en jätterisk att oskyldiga träffas av förlupna kulor. För eller senare händer det.

Dramatiken vid Moblia köpcentrum där en man i 30-årsåldern sköts ihjäl chockade många. Vanliga människor, både vuxna och barn, blev vittnen till mord.

Sju-åtta skott ska ha avlossats, enligt vittnen. Ingen annan än den dödsskjutne träffades, men hur mycket krävs för att förlupen kula eller en rikoschett, ska träffa någon som bara råkar vara på fel plats vid fel tillfälle?

– Inte mycket alls, det är bara en tidsfråga innan det händer, tror förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.

"Det är allvarligt"

När Petra Stenkula vid länskrim intervjuades i Kvällsposten om det eskalerande våldet tonade hon ner risken att allmänheten ska drabbas.

– Visst skjuts det, och det är allvarligt. Men vi har koll.

Sven-Erik Alhem gör en annan bedömning.

– Risken är alldeles uppenbar. Det är mycket lätt att ett vapen går av i fel riktning. Det är inga precisionsskyttar precis som härjar med de här vapnen.

Alhem menar att domstolarna måste döma hårdare straff för vapenbrott. Det är bästa sättet att få bort vapnen från gatan, anser han.

– Domstolarna måste klippa till nu när vapenlagstiftningen skärpts och inte vara så mesiga många gånger. Det gäller att kriminella förstår att man åker in i fängelse i flera år om man ertappas med ett illegalt vapen.

Vad kan polisen göra?

– Det är ordinarie polisaktivitet, inre och yttre spaning. Sedan får polisen ofta oförskylld kritik för att de går hårdhänt fram, jag tycker det är bra med hög aktivitet hos polisen för att få bort de illegala vapnen, säger Alhem.

"Mycket folk i rörelse"

Kvällsposten har inte kunnat nå Petra Stenkula på länskrim för en kommentar. Stephan Söderholm, presstalesman vid Skånepolisen säger dock att inga vanliga Malmöbor ska gå omkring och vara rädda för att bli träffade av pistolkulor.

– Malmö är en stor stad med mycket folk i rörelse, många restauranger och flera köpcentra. Bara i Mobilia är väl tusentals personer i rörelse varje dag. Sannolikheten att man ska hamna i vägen för en kula är så liten att den knappt går att beräkna.

– Samtidigt är ju fakta att flera uppgörelser mellan kriminella gäng har skett i stadsmiljöer på allmän plats, man ju kan ju tänka sig att de här gärningsmännen som skjuter är stressade och i affekt när de gör det. Så har man otur finns ju en risk att man som tredje person blir drabbad av en kula som var avsedd för nån annan.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida