Foto: Privat
 Foto: Privat

30-tal ockuperar moské i Malmö

Publicerad
Uppdaterad
Ett 30-tal ungdomar har stannat kvar i moskén på Ramels väg i Rosengård, trots att föreningen som drivit moskén ska vräkas i dag.
- Vi ungdomar gör det här för oss själva, och för hela Rosengård.
I 16 år har Islamska kulturföreningen funnits i lokalen i Rosengård. Och lika länge har ungdomarna funnits där.
– Det har varit som en ungdomsgård för oss. Vi har spelat pingis och läst läxor här. Vi äldre har tagit hand om de yngre. Det har fungerat bra och vi har respekt bland ungarna, säger Mohammed Khalid, som är en av dem som nu demonstrerar genom att stanna kvar i lokalerna.


"Varit här sen barn"

Men nu ska de vräkas och hundratals Rosengårdsungdomar mister sin samlingsplats.
Trots att hyran alltid kommit in i tid vill fastighetsägarna Contentus slänga ut föreningarna som nytjat lokalen. Men någon ny lokal har inte erbjudits.
Det är inte lokalen i sig som är viktig, även om Mohammad Khalid kommer att sakna den.
– Klart att det känns. Jag har ju varit här sedan jag var ett barn, säger han.
Det är att den verksamhet som ungdomarna själva under flera år byggt upp och som enligt Mohammad Khalid har hindrat många unga från att hamna i dåligheter.
– Vi har gjort mycket här. Varför inte bara fortsätta att bygga vidare på det här. De verkar strunta i allt vi byggt upp, säger han.


Pratar med yngre

Mohammad Khalid berättar att själv ofta snackar med de yngre som kommer till lokalen, en del inte äldre än åtta nio år.
– Om någon börjar umgås med fel gäng eller tycker att det är kul att kasta sten mot polisen eller så, har vi snackat med dem. Att det inte är bra, att det är dåligt för dem, och vi har respekt, säger han.
Han tar som exempel att fönstren till skolan i närheten ofta krossas av stenkastning.
– Fönstren på moskén har aldrig krossats. Ingen skulle någonsin göra det, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag