Här bodde han. Polisen fann material till bomber i 19-åringens hus. Han misstänks ha planerat flera attentat med dem.
Här bodde han. Polisen fann material till bomber i 19-åringens hus. Han misstänks ha planerat flera attentat med dem.

19-åringen planerade terrordåd i Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Den terroristmisstänkte 19-åringen och hans kamrater kan ha planerat terrordåd i Sverige.
Hemma hos honom hittades bland annat laddningar för bombtillverkning.
Provsprängningar har också genomförts - med bomber av likartad konstruktion som de som användes vid terrorattentaten i Londons tunnelbana.
I fredags häktades 19-åringen - som är hemmahörande i Trelleborg - misstänkt för stämpling till terroristbrott. Samtidigt häktades också en 22-årig kamrat från Stockholmsområdet som misstänkt för samma brott och försök till terroristbrott. Ytterligare en man hade begärts häktad för samma brott, men försattes i sista stund på fri fot. Bakom gripandena ligger ett omfattande spaningsarbete från den svenska säkerhetspolisen.

Misslyckat attentat

Upptakten var ett misslyckat attentat mot en vallokal i Kista natten mot den 15 december förra året. I lokalen skulle irakier bosatta utomlands rösta i landets parlamentsval. Tre personer beväpnade med bensinbomber försökte tända eld på lokalen, men misslyckades sedan de blivit överraskade av väktare. Syftet med attentatet var att skrämma folk från att rösta, och i ett brev - poststämplat före dådet - till olika medier tog "svenska al-Qaida" på sig ansvaret. Enligt vad Expressen erfar har den häktade 19-åringen - som kom till Sverige för några år sedan med sina föräldrar - varit den mest drivande personen. Han har också kontakter med andra islamister som förespråkar våld. På internet har 19-åringen även uppmanat till attentat mot västerländska intressen. En rad omständigheter gör att Säpo misstänker att 19-åringen och kretsarna runt honom planerade att genomföra bombattentat i Sverige.

Hemliga sprängningar

Polisen vet att personerna utfört provsprängningar av bomber i hemlighet. Bomberna har varit uppbyggda på samma sätt som de som användes i London den 7 juli förra året. Totalt dog då 56 personer när terrorister utlöste flera bomber i tunnelbanesystemet som hämnd för Storbritanniens inblandning i Irakkriget. När polisen gjorde husrannsakan i 19-åringens bostad gjordes flera intressanta fynd. Bland dessa komponenter och laddningar för bombtillverkning. Den häktade 19-åringen förnekar brott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag