Den 16-åriga flickan döms för att ha hotat pojken via appen Snapchat.
Den 16-åriga flickan döms för att ha hotat pojken via appen Snapchat.

16-årig flicka döms efter Snapchathot

Publicerad

Den nu 16-åriga flickan var misstänkt för att ha stulit cider under en hemkunskapslektion på skolan. Nu döms hon för övergrepp i rättssak efter att ha hotat en skolkamrat som avslöjade henne för rektorn.

"Du är död", löd meddelandet som skickades till pojkens Snapchat tillsammans med en bild på kallelsen som flickan fått från polisen.

I domen framgår det att pojken tog så illa vid sig att han inte vågade gå ut under en månad efter hotet. Utöver hotet på Snapchat har flickan, som var 15 år vid tiden för brottet, också skickat hotfulla meddelanden till pojkens Facebook. När pojkens pappa bad flickan att sluta kontakta hans son fick han också ta emot hotfulla svar.

"Ge du mig hur många anmälningar du vill du kommer inte komma ut levande", svarade flickan och fortsatte konversationen med att kalla pappan för både "en liten bitch" och "golare".

Nekar till hoten

Flickan erkänner att hon "kollat snett" på pojken när hon mötte honom i skolan och hon erkänner också att hon skickat meddelandet till hans Snapchat. Hon nekar dock till att vara den som hotat pojken och hans pappa via Facebook.

- Jag var så arg att jag inte kunde kontrollera min ilska, säger flickan i förhör och tillägger att hon har aggressionsproblem.

Hon hävdar dock att hon absolut inte menade allvar med sina hot.

Lunds tingsrätt anser att händelsen inneburit ett allvarligt angrepp på pojkens personliga integritet och att den nu dömda flickan ska betala 5000 kronor i skadestånd för den kränkning han utsatts för. Det brott flickan döms för skulle medföra ett fängelsestraff på minst en månads fängelse om hon var över 21 år, men då hon bara var 15 år vid gärningstillfället blir straffet 25 timmars ungdomstjänst.

Evelina Olsson
Evelina Olsson

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida