ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Walid Raad
Foto: Walid Raad

Walid Raad: Hasselblad center

ANNONS:
FAKTA

FOTO
WALID RAAD | Hasselblad center, Göteborg | Till 15/1

Visa merVisa mindre
Agneta Klingspor ser Hasselbladspristagaren Walid Raads starka krigsbilder.
Krig borde inte få finnas. Krig är det mest fantasilösa en stat kan ta till. Krig är gammalt och otidsenligt. Det är bara skit med krig.
På Syrian uprising 2011 på Facebook visas videoklipp på skjutna människor. Blod och mos. Människor springer som jagade råttor i Homs. Filmdokumentärer och kvällspress kör också med rått rakt-på. De vill väcka upp. Hallå, titta vad som händer! Glöm inte mannen som sköts i huvudet framför kameran i Vietnam. Eller nioåriga Kim Phuc, bränd av napalm sprang hon alldeles naken på en väg och skrek.
Flera konstnärer undviker det här. Alfredo Jaar vände till exempel kameran uppåt över massgraven i Rwanda. Inte ner i. Han fotograferade skogsvägen där människoslakt med machete hade hänt. Inte offren. Torben Madsen lät krigsbarn på Balkan fota varandra och i deras ögon såg man krigets helvete.
Även fotografen Walid Raad, Hasselbladspristagare 2011, visar spåren av olika krig i Libanon. Han gör en nästan arkeologisk utgrävning av krigen. De skadade husen, vapnen, samlingar av kulor som har fastnat i träd och hus, en målad prick på fotona för varje kula och en färg för varje land som bidragit med vapen. Han skrapar på bilderna med bombflyget i luften, de blir skadade som om själva fotona varit i krig. Han hugger sönder husen, demolerar dem, tar bort. Och fogar samman, helar de bombade stadsdelarna, husen, platserna.
Inget blod, inte en död människa någonstans. Den frånvaron kräver din inlevelse.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: