Våldsamma demontrationer i Norrköping i samband med Elisabeth Ohlson-Wallins Ecco Homo 1999.
Våldsamma demontrationer i Norrköping i samband med Elisabeth Ohlson-Wallins Ecco Homo 1999.

Vredens grund

Publicerad
Uppdaterad
Nils Schwartz anar mera homofobi än kränkthet bakom attacken på Lars Vilks.
Varför reagerade de muslimska åhörarna så våldsamt på Lars Vilks föreläsning i Uppsala? Många tycks ta för givet att attacken mot konstnären var planerad. Men varför hoppade de då inte på honom redan innan han gjorde entré i föreläsningssalen?
Kan det inte snarare ha varit så att de muslimska åhörarna var där för att efter föreläsningen helt legitimt fråga ut Vilks om avsikten med hans rondellhund? Det hör ju till kutymen att publiken får ställa frågor efter föredragets slut. Ingen i salen var rimligen obekant med den famösa rondellhunden – den kan knappast ha drabbat någon som en chock.
I stället var det en annan bild som utlöste attacken en bit in i föreläsningen som dittills mest visat exempel på hädiska attacker på kristendomen. Man kan studera hela förloppet i den videofilm som Upsala Nya Tidning lagt ut på sin hemsida.
Det är när Vilks på storbildsskärmen visar bilder från den iranska konstnären Sooreh Heras video Allah ho Gay-Bar som tumultet bryter ut. Dessa scener med muslimer i homosexuella situationer var åhörarna knappast beredda på.
Reaktionen tyder på att det inte var hädelse av profeten som gjorde ett antal muslimer i publiken upprörda – snarare var det en homofobisk ryggmärgsreflex.

Det gör inte attacken på Vilks mera försvarlig – snarare mycket värre. Men det lyfter ut våldsamheterna ur deras muslimska kontext. Homofobiska attacker – alltifrån smädelser till mord – förekommer i alla kulturer och inom alla religioner.
Det vi bevittnar på filmen är hur ett antal män och några kvinnor fullkomligt tappar fattningen inför själva åsynen av homosexuella handlingar. Man påminns inte i första hand om islamistiska reaktioner på diverse satiriska Muhammedteckningar, utan om den vämjelse som Elisabeth Ohlson-Wallins fotoutställning Ecce Homo väckte bland kristna svenskar. Några drog sig inte ens för att förstöra bilderna.
Homofobin är dess-värre ekumenisk.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag