ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Historieätarna. I premiäravsnittet smakar Erik Haag och Lotta Lundgren på tupphuvuden i vinvälling. Foto: Simon Rudholm
Historieätarna. I premiäravsnittet smakar Erik Haag och Lotta Lundgren på tupphuvuden i vinvälling. Foto: Simon Rudholm

Turister i tiden

ANNONS:
TV

HISTORIEÄTARNA | Producent Karin af Klintberg | Med Lotta Lundgren och Erik Haag | SVT 1 i kväll kl 21.

Visa merVisa mindre

I kväll är det premiär för tv-serien där program­ledarna reser på historisk kultursafari.
Anne Hedén ser första avsnittet, en bubblande blandning av insikter och kuriosa.

Om man ägnar sig lite åt tv-zoologi kan Historieätarna där Lotta Lundgren och Erik Haag från Landet Brunsås turistar i olika epokers matlagning och kulturer, katalogiseras som en form av historiesafari med vidhängande faktarutor. Konceptet är hämtat från BBC:s Supersizers och den svenska serien går i samma stil, med programledare från nöjes- och medievärlden som klär ut sig och tramsar omkring, bubblande av vitsigheter, medan många och duktiga experter på det förflutna får kommentera fortlöpande, som ett kompani av live-fotnoter.

Här finns alltså en säregen blandning av dels insikter och dels kuriositeter. Möjligen är Haag och Lundgren något mer insnöade än de brittiska förebilderna på vad som är uthärdligt att äta och inte. I första programmet, om stormaktstidens Sverige, ser slottsmaten hämningslöst frånstötande ut; gråa köttbitar blandade med müsliliknande flingor och lösa tupphuvuden i vinvälling, till exempel. Tuggas på i närbild. Under ett pajskal hittar middagsgästerna levande grodor, inte för att de ska konsumeras utan för att skoja till det, för så gjorde man på fest. Till frukost äter Lotta och Erik en gröt som fäster så bra i tallriken att man kan vända den upp och ner. Allmogens mat presenteras som mindre komplicerad men stabbigt gråaktig på ett liknande vis.

 

Livsstilsreportaget fortsätter med bland annat ett inslag där stormaktstidens adelspar går på Lyxfällan-rådgivning och inte fattar någonting. Kanske hackar det lite när Lundgren och Haag kliver in på en skola och förkunnar att de är syokonsulenter från 1600-talet. Barnen verkar mest blyga. Greppet med iscensättningar som kommenteras fortlöpande tycks funka bättre med de medverkande experterna. Dessa ser lite perplexa ut emellanåt men rollfördelningen är klar; det är programledarna som fånar sig och experterna som säger vad de vet i relativ lugn och ro. Ett visst tycke uppstår. Stormaktstiden var Sveriges värsta, enligt historikern Bo Eriksson. Den svenska hären i Tyskland under 30-åriga kriget var ett mördarband, och när de skövlat ett ställe fanns det inget annat att göra för de överlevande än att hänga med i svansen av trupperna till nästa ställe. På det illustrerar programledarna i sketchform den svenska elitens självupptagenhet.

 

Trots det framstår lattjandet som en aning tvångsmässigt. Som när Erik Haag, pampig i barockkläder med peruk och värja vabbar sin lilla dotter. Eftersom han ska intervjua Fredrik Lindström sitter de i barnkammaren. Erik Haag vill visa en fin autograf som dottern fått. Dottern tjurar. Fredrik Lindström påpekar att på 1600-talet kunde barnen knappast tjura om föräldrarna var fint folk, man träffades helt enkelt för sällan. Nu är Erik Haag säkert en hygglig pappa, men scenen påminner i sin absurditet mest om att föräldrar kan vara ganska uppe i sig själva nu också. Likaså om att det uppenbarligen inte funkar att ta sig runt alla blinda hörn ens i det här yvigt spirituella programformatet. Fenomenet historie-tv kan på sitt märkliga vis sätt vara minst lika tidspräglat som gamla handskrifter från medeltiden.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: