Raderad i SD:s historieskrivning. Foto: Heinrich Hoffmann

Raderad i SD:s historieskrivning.

 Foto: Heinrich Hoffmann
Foto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg
Foto: Janerik Henriksson/Tt
 Foto: Janerik Henriksson/Tt

"SD:s syn på Norden är rent historiefusk"

Publicerad

Jens Liljestrand ser Sverigedemokraterna skriva om Nordens historia.

I Sverigedemokraternas strävan att etablera sig som ett vanligt, etablerat och lite tråkigt parti publicerades i går en debattartikel i DN där man föreslog en gemensam nordisk "yttre gräns" i frånvaron av en gemensam EU-politik.

I teorin var det nog ett smart drag i en långsiktig makeover: skriv träiga inlägg i sakpolitiska frågor, gärna med ett byråkratiskt tilltal och formuleringar om "breda förhandlingar och ansvarsfull förankring", som ska föra tanken så långt bort som möjligt från gatumisshandel, hakkors och brölande skinheads.

200 år av fred

Men aldrig går det som man tänkt sig. Undertecknarna, Jimmie Åkesson och Aron Emilsson, inleder sin drapa med att hävda att de nordiska länderna har haft "200 år av fred".

Som exempel raderas därmed Nazitysklands ockupation av Norge och Danmark ur historien, liksom Sovjetunionens erövring av stora delar av Finland och ockupation av Bornholm. Nationalismen är som vanligt historielös.

Nu vet vi hur historieböckerna kommer att se ut när SD tar över Utbildningsdepartementet. Man får väl hoppas det dröjer 200 år. Minst.

 

FOTNOT. Texten syftar på debattartikelns originalformulering i DN:s pappersutgåva.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida