ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Etnoporr / Teater Tribunalen

ANNONS:
FAKTA

ETNOPORR | Av America Vera-Zavala | Regi Mellika Melani | Teater Tribunalen, Stockholm

Visa merVisa mindre
 Jag är sedan lördag kväll medlem av KFSPR – Kvinnors Front för Sexuell och Politisk Frigörelse. Inträdeskravet är enkelt – man sticker ett finger genom en apelsinhalva. Den representerar mödomshinnan, denna heliga hymen som för en hedersam herre skiljer hans blivande hustru från horan.
Intagningsceremonin skedde på Teater Tribunalen under premiären på America Vera-Zavalas pjäs Etnoporr – en monolog för svensk kvinna med muslimsk invandrarbakgrund som deklarerar sin ambition att ställa upp i Idol och vinna hela skiten. I förbifarten förmedlar hon insiderinformation från livet mellan murarna, den svenska och den muslimska, en tillvaro som är så omränd av andras fördomar och förväntningar att den bara lämnar två alternativ – att förtorka eller fortsätta framåt, döv för religiösa förmaningar och etniska förolämpningar.
Det är alltså i djup empati med detta kvinnopredikament som jag sticker fingret i apelsinen, även om jag likt en nervös brudgum klantar mig och lyckas genomborra den först i andra försöket. Men i konkurrensen med mera vässade kvinnliga ståuppkomiker som Nisti Stêrk och Zinat Pirzadeh känns Vera-Zavalas manus lite i tunnaste laget. Inte ens en skådespelarbegåvning som Sheraye Esfandyari – som tv-tittare känner igen från Leende guldbruna ögon och Kungamordet – skulle ensam kunna hålla glöden uppe i en dryg timme med ett så pass klent textmaterial.
Så regissören Mellika Melani har klokt nog hottat upp monologen med diverse teatrala element – apelsinen är ett – och spjälkat den i fem rollgestalter, av vilka teaterchefen Frida Röhl som vanligt ger järnet och lite till.
Sören Brunes scenrum består av en främre catwalk, och ett femtiotal solstolar där bakom, ett förbryllande arrangemang som dock ska få sin handgripliga förklaring i slutscenen.
Jag väntar dock fortfarande på den föreställning som utsätter sin självbelåtet etnotoleranta och genusöverskridande publik för större utmaningar än att sticka fingret i en apelsin. Här kommer vi alldeles för lätt undan.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: