Grace Jones. Foto: Gab Archives
Grace Jones. Foto: Gab Archives

Nostalgin är nödvändig...

Publicerad
Uppdaterad
Tor Kjetil Edland och Hanne Grasmo tycker att Johan Hiltons kritik är förhastad i lajvdebatten.
Johan Hilton har följt debatten om Just a little lovin', ett lajv om en grupp vänner som upplever 80-talets aidsepidemi. Han hävdar utifrån lajvets nätsida att vi hamnar i kitschig nostalgi (12/4). Han pekar ut några relevanta fallgropar för det färdiga verket, men hans artikel är framför allt ett exempel på en teaterrecension som utgår från reklamaffischen. Den präglas också av en kulturjournalists förvirring vid mötet med nya interaktiva kulturuttryck. I ett lajv är det konstnärliga värdet inte något som existerar i sig själv i form av text och bilder, utarbetade av konstnären, det uppstår när lajvet spelas av deltagarna. Verket, inklusive roller och storyline, skapas i samarbete mellan arrangörerna och rollspelarna.

80-talsnostalgi och undergångsromantik i Just a little lovin' har av bildkonstnären och lajvaren Juhana Pettersson kallats "the necessary zombie". Det ger deltagarna möjlighet att relatera till roller och spelets universum. Det finns ingen anledning att be om ursäkt för att också partykultur, Grace Jones och androgynt mode tar plats i skildringen av gaykulturen. Men det är inte hela historien. Före och under spelet kommer vi att tillsammans med deltagarna utveckla rollfigurerna till att bli hela människor och inte estetiserade klichéer.
Det som börjar som en schablon kommer i en lyckad process att sluta i en flerdimensionell karaktär med beröringspunkter till spelarens eget liv. Det gör att ett lajv aldrig blir till kitsch helt och fullt. När man själv delar kropp med fiktionskaraktären blir man inte endimensionell. Man upplever, känner och möter motstånd, man interagerar med andra spelare och oväntade situationer. Därför upptäcker man oftast många aspekter, både av karaktären och sig själv, till och med i de sämst skrivna och förberedda rollerna.
Vi är inte ute efter att göra en så korrekt och vördnadsvärd skildring som möjligt av den här historiska epoken. Vi vill säga något om vår samtid och om deltagarnas egna liv. Aids och cancer är de två former av "pest" som i vår tid bryter in i västerlandets firande av sin odödlighet och eviga lycka.
Vi söker efter en dialektik mellan begäret (symboliserat av gaykultur och alternativa livsstilar) och dödsångesten (symboliserad av hiv och cancer). Balansen vilar på en stark om än uppfordrande vänskap. Först när dokumentationen föreligger är det möjligt att fälla slutdomen över verket. Vi hoppas att debatten kan bidra till att utveckla bättre kriterier för att bedöma det konstnärliga värdet av lajv.

Tor Kjetil Edland
Hanne Grasmo

producenter för Just a little lovin'.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag