ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Nina Ulmaja.
Nina Ulmaja.

Nina Ulmaja:
ABC å allt om D.

ANNONS:
Bok

NINA ULMAJA | ABC å allt om D. Människans viktigaste uppfinning | Bonnier Carlsen | Ålder 9+

Visa merVisa mindre
Läs mer
Visa flerVisa färre

Dan Hallemar läser Nina Ulmajas bok ABC å allt om D. Människans viktigaste uppfinning.

Längtan efter mer kunskap börjar ofta i en detalj. Det är som på brottsplatsen, den sherlock-holmska. Man hittar ett spår som är början på en längtan efter mer, efter sammanhang. Alfabetet lär man sig som en uppräkning av bokstäver. Man rabblar dem som veckodagar, ett periodiskt system. Sedan börjar man sätta ihop dem till ord, som grundämnen blir föreningar. När jag läser Nina Ulmajas bok ABC å allt om D. Människans viktigaste uppfinning som handlar om bokstäver blir jag varse detaljer. Grundämnet A blir plötsligt något i helt egen sak också utan språket. Jag gräver guld.

Så går man från bokstav till bokstav i boken, eller snarare hoppar mellan detaljer som man fastnar vid. Om hur grekerna tog bort q och romarna tog tillbaka det eller hur M började som en egyptisk våg. Utöver bokstäverna finns också sidor som man skulle vilja ha som planscher. Om handalfabetet som utgör grunden för teckenspråket. Om hieroglyfer och graffiti.

Alla är de tecken som vi försöker göra oss förstådda med. Människans obotliga vilja att kommunicera sprätter över sidorna. Och kanske är detta det enda man saknar i den här sprudlande boken. Frågan: vad är det vi längtar efter med allt det här arbetet att skapa bokstäver? En bild av en ensam människa som ropar, kanske skickar en fåfäng kapsel med skriftspråk ut i rymden. Vad händer med bokstäverna om ingen svarar? Den filosofiska frågan lurar mellan raderna.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: