Åsa Grennvall. Foto: Johanna Pettersson
Åsa Grennvall. Foto: Johanna Pettersson
Nina Lekander

Åsa Grennvall: Svinet

Publicerad
Uppdaterad
Nina Lekander dånar av Åsa Grennvalls fulsnyggsmarta feelbadroman Svinet och och önskar sig luktsaltet åter.
Sverige har just nu så många jag tvekar inte att säga geniala kvinnliga serietecknare att man kan dåna av inre applådåskor. Så förlåt Klas Östergren, Liza Marklund och James Patterson - men måste jag välja ännu en bok med anknytning till Dardels "Den döende dandyn" tar jag först Åsa Grennvalls Svinet som broderat bilden i kedjestygn på omslaget.

Denna fulsnyggsmarta feelbadroman är så lyckoframkallande att man önskar sig luktsaltets återkomst. Då har ändå mitt både mans- och kvinnohat varit mycket större förr än nu.
Kring svinet, kvinnomisshandlaren och sociopaten Dan, cirklar i en fint komponerad femuddig stjärna: modern, Bea, Mia, Gisela och Ginger. Flera av dem återkommande patienter på psykakuten. I vars väntrum de ibland möts.
Kan en man skildras så oförlåtligt jävlig (dock bara begående igenkännbara vardagsbrott, inte Anders Englund-galna) utan en texttätare boks möjligheter till nyanser? tänker jag först. Ja. Eftersom Grennvalls dialog är suverän (gör film!). Eftersom hon är psykopolitiskt oförskämd. Inte ens moderskapet är heligt.

Utan skam är hon både "politiskt korrekt" och skämmigt inkorrekt, ickesysterlig men ändå strukturellt stringent. Samt:
Grennvall får mig att minnas precis vad älskare har utslungat och hur de har slagit mig. Plus den konkurrens i offerskap, feghet och sjuklig förståelse som kan uppstå mellan flickvän och svärmor, mellan flickvän och flickvän. Stiliserat. Storartat.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag