ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Nick Hornby / Slam

ANNONS:
FAKTA

NICK HORNBY | Slam | Penguin

Visa merVisa mindre
I en intervju med en engelsk månadstidning fick den gotiska stilikonen och sångerskan Siouxsie Sioux nyligen frågan vad hon skulle säga om hon hade träffat sitt 50-åriga jag mitt under punksommaren 1977.
”Kan inte du bli min mamma?”, svarade hon.
Det finns någonting i det citatet som alltid har stått i fokus i Nick Hornbys författarskap.
Hans historier handlar alltid på ett eller annat sätt om att hitta hem, hur familjen – oavsett hur den ser ut – är det viktigaste vi har. Och vad det egentligen innebär att bli vuxen.
Men han gömmer den genomgående tematiken under en så kravlös ton att den knappt märks och i Slam, Hornbys första uttalade ungdomsroman, är just tonen lika ljuvlig som logisk för alla som läst hans tidigare romaner.
Hornby är en av det moderna tilltalets få mästare – kapabel att nästan undantagslöst återge en naturligt otvungen samtalston med, och för, vem som än sitter på andra sidan bordet.
Ändå sedan hans självbiografiska kärleksförklaring till fotbollslaget Arsenal – och uppföljaren High Fidelitys motsvarighet i musiksnobbsmiljö – har det varit lätt att tro att han är mer beroende av sina ämnen än de flesta, men för varje roman han ger ut framstår det snarare som tvärtom.
Han vet exakt för vem det är han berättar sin historia. Mottagaren är alltid utmejslad med en nästan kirurgisk precision.

Det har aldrig varit tydligare än i Sam, den sextonårige huvudpersonen i Slam. Han är en aningen äldre, nästan inverterad, version av Hornbys autistiske Marcus i Om en pojke. Sams bäste vän är en affisch av skateboardlegenden Tony Hawk som hänger på sovrumsväggen i Londons Islington. Han har ingen annan att vända sig till. Sams blott 32-åriga och ensamstående mamma – ”lika gammal som Cameron Diaz, tre år yngre än Jennifer Aniston” – försöker få honom att träffa en flicka. Det lyckas hon över förväntan med när den övre medelklassflickan Alicia blir gravid.
Hornby tar sig an det känsliga ämnet tonårsgraviditet med subtil humor och med en ton som aldrig blir överlägsen, inte erbjuder några lösningar eller pekpinnar. Bara den allra varmaste realism.
Ingen annanstans ökar antalet tonårsgraviditeter så snabbt som i Storbritannien. Hornby sätter i försiktiga bisatser på Burger King eller vid en skateboardramp fingret på hur det inte nödvändigtvis är något oönskat, utan lika ofta en nedärvd dröm om att vid 29 få känna sig mer som en syster än en mor.

Någonstans växer Slam därför, i synnerhet för läsare utanför Storbritanniens gränser, till en politisk roman. Det brittiska klassystemet är ständigt närvarande, först försiktigt i bakgrunden för att för varje kapitel växa sig allt större och starkare tills det står där som en gigantisk elefant som ingen i vardagsrummet längre kan blunda för.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: