Människor som hatar genus

Publicerad
Uppdaterad
Natalia Kazmierska ser nygamla könsfördomar gå igen i Göran Lindberg-debatten.
Foto: Monika Franzon
Foto: Cornelia Nordström
Foto: Stefan Forsell
De senaste dagarna måste ha varit en mardröm för alla godhjärtade grabbar där ute.
Mannens bästa vän Pär Ström konstaterar att alla feminister som råkar ha penis i grunden är falska och vidriga ”opportunister” på Newsmill 2/2 I spalten bredvid härjar forskaren Eva Lundgren med teorier om att jämställda snubbar egentligen har ”glapp” i skallen och ägnar sig åt att hata kvinnor, porrsurfa och sexutnyttja barn på söndagarna.
Och eftersom felfria, genomschyssta män automatiskt måste ha fuffens i bakfickan är det ju ”tryggare” att ty sig till en tvättäkta skitstövel direkt, resonerar Aftonbladets Johanne Hildebrandt.
Ursäkta, men hur gick det här till?
När skaffade manshatarna och kvinnohatarna samma agenda?
Att skandalen kring ”Kapten klänning” har gjort det i princip omöjligt för en mansperson att uttrycka sympati för lika rättigheter eller ta avstånd kvinnovåld offentligt, är i och för sig inte så konstigt.

Man vill ju inte verka ”besatt av jämställdhet”, som Leif GW Persson sa när han beskrev den häktade polischefen i Expressen 28/1.
Det får ju för guds skull inte se ut som att man står på kvinnornas sida. Vad i hela friden ska folk tro, att man är pervers?
Jag antar att det var så de tänkte, polischefens före detta kollegor som hatade jämställdhetstramset så mycket att de firade med tårta när kjoltyget åkte dit för våldtäkt.
Nu är å andra sidan inte poliskåren det enda stället där man hånar genus i fikarummet.
Maja Lundgrens nya bok Mäktig tussilago ska till exempel handla om en man som försöker leva upp till den nya jämställda mansrollen - men som blir galen: ”Han är en schysst kille som klappar ihop” enligt författaren själv i Arena.

Sen sitter ju kulturvärlden för tillfället och fnittrar åt den populära fejkbloggen Söderfamiljen, som också handlar om just detta: om en modern man i 35-årsåldern som försöker dela lika på hushållsarbetet, engagera sig i fruns graviditet och ta hand om sin lilla son.
Poängen är att det är ett skämt.
Söderfamiljen finns inte på riktigt. Det är humor, en satir som ironiker som Fredrik Virtanen och Alex Schulman har misstänkts ligga bakom. Det är meningen att vi ska skratta åt det här hörrni, en tönt som tar ut hela pappaledigheten och använder cykelhjälm, en karl som bakar BRÖD, har ni hört?
Så görs den jämställde mannen till ett freak.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag