ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Statsministern och tjejerna. Foto: Jukka Male
Statsministern och tjejerna. Foto: Jukka Male

Lyft luren

ANNONS:
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre

Under debatten om huruvida "Call girl" förtalar Olof Palme har de ansvariga för filmens innehåll tigit.

Nils Funcke anser att Svenska filminstitutet måste öka öppenheten och kräva mer av utgivaren.

Skaparna av filmen "Call girl" hukar. Inte heller inbjudan från Publicistklubben väst och arrangörerna av filmfestivalen i Göteborg fick ut dem i offentligheten för att förklara och försvara varför de låter statsministern (läs Olof Palme) ha sex med en minderårig i filmen. Ynkligt.

Det får mig att tänka på västgötarnas sätt att lösa förtalsdispyter på 1200-talet. Enligt hednalagen skulle den förtalade och den förtalande mötas vid ett vägskäl. Om den som uttryckt sig skymfligt inte kom för att göra upp i en duell kunde den förtalade uttala "niding" tre gånger och driva ned en nidingspåle vid vägskälet.

Skammen hamnade då för evigt på den förtalande eftersom han inte vågat stå upp för vad han sagt. Kom i stället inte den som blivit utsatt för förtalet till vägskälet fick han för evigt leva med det nedsättande omdömet.

 

Visserligen är det sedan 1600-talet förbjudet att duellera i Sverige. Men även om nävrätten är borta lever grundtanken kvar. Förtal mellan enskilda är som huvudregel något de själva får göra upp. Antingen i en fri debatt eller inför domstol. Ibland i domstol efter en offentlig debatt.

Familjen Palme har reagerat starkt mot skildringen av statsministern som pedofil. Men de har inte knutit näven i fickan utan stämt träff med "Call girls" skapare vid vägskälet genom att öppna för en debatt och själva d Marietta von Hausswolff von Baumgarten. Foto: Nordisk film Marietta von Hausswolff von Baumgarten. Foto: Nordisk filmelta i den.

Motsidan har inte infunnit sig.

Manusförfattaren Marietta von Hausswolff von Baumgarten har meddelat att "det är en fiktiv historia" och regissören Mikael Marcimain har i ett korthugget e-postbrev till DN förklarat att "vi har gjort en spelfilm. Vi berättar ingen sanning. Det är ett konstnärligt verk" och att de inte har några fler kommentarer. Det duger inte. Niding.

När filmen hade premiär stod Pia Grünler som ansvarig utgivare. Men vare sig hon eller producenten Mimmi Spång har tagit till orda. Sannolikt är Pia Grünler bara en "ansvarig" av den typ som Aftonbladets Lars Johan Hierta använde sig av på 1830-talet.

I det här fallet en person som inte haft något med skapandet av filmen att göra och sannolikt inte insett betydelsen av att träda fram och ta det juridiska och etiska ansvaret för filmens innehåll.

 

Att inte utse en utgivare eller utse någon för skens skull som agerar målvakt kan bli föremål för JK:s tillsyn och i vissa fall leda till en straffpåföljd.

Enligt uppgift har "Call girl" fått en ny utgivare. När jag ringer till produktionsbolaget Garagefilm AB och frågar om vem det är får jag till svar att: "Det är bäst du sänder ett e-brev så får du besked för det har varit lite oklart, lite till och från med den frågan."

Något svar har inte kommit när detta skrivs. Och på Svenska Filminstitutets faktablad om "Call girl" där jag kan se vem som kokat kaffet och vem som pudrat näsan på skådespelarna finns ingen uppgift om någon utgivare. Det duger inte. Niding för andra gången.

 

Den utgivare för en dagstidning eller tv-program finns inte som inte med näbbar och klor skulle försvara en publicering som han eller hon anser är försvarlig. De utgivare som halsstarrigt skulle vidhålla en mycket grov felaktig publicering är sannolikt inte många. Sådana utgivare brukar heller inte bli särskilt långlivade som utgivare även om det finns beklagliga undantag. Man har rätt eller ber om ursäkt.

 

TEXTEN FORTSÄTTER next
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: