ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Louise Boije af Gennäs. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Louise Boije af Gennäs. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Louise Boije
af Gennäs: Blå koral

ANNONS:
Roman

LOUISE BOIJE AF GENNÄS | Blå koral | Albert Bonniers, 673 s.

Visa merVisa mindre

Jesper Högström läser en tv-såpa utklädd till roman.

Efter ett tag inser jag att det bara finns ett sätt att ta sig an de 673 sidorna i Louise Boije af Gennäs nya roman.

Det går helt enkelt inte att hänga upp sig på övertydligheterna, bristen på gestaltning, eller alla de andra systematiska kränkningarna mot FN:s show-don't-tell-konvention. Inte på det mindre originella filosoferandet ("Om Jesus hade levt i dag", funderar den religiöst intresserade Pella, "skulle han ha kämpat för såväl fattiga och utsatta som för småföretagare och andra individualister.") Inte ens på det faktum att hon tror att Sverige skulle ha åkt ur VM 2006 om vi förlorat den där matchen mot England som två av hennes huvudpersoner besöker (det skulle vi ju inte alls, eftersom Paraguay samtidigt slog Trinidad, något man får förutsätta att den föregivet fotbollstokige Victor skulle ha haft koll på).

 

Mätt med sådana måttstockar blir hennes tidsroman om 2000-talet (varav denna tunga pjäs bara är tänkt som andra delen av tre) bara Jonathan Franzens Frihet utan humor, stil, intelligens eller undertext.

Man får sänka anspråken, helt enkelt. Man får låta bli att se det som konst, utan betrakta det som ett slags mitt-på-dagen-tv i bokform. Då kan man läsa med sitt förkylda jag, snyfta åt de starka scener som trots allt dyker upp med jämna mellanrum, åt den apokalyptiskt slagkraftiga skildringen av tsunamin i Khao Lak, åt den melodramatiska intensiteten när stormen Gudrun härjar i Småland och en ateistisk far köpslår med gud för att rädda livet på sin döende son.

 

Ja, ni hör, Boije af Gennäs opererar med dokusåpans blandning av tidsbundna detaljer – det finns nog inget ämne som nämndes i tv- soffor och tidningskrönikor mellan 2004 och 2006 som inte bockas av här – och himlastormande känslor och eftersom våra liv nu är en blandning av de nivåerna är det en helt rimlig ambition för en författare. Men så skulle det ju förvandlas till litteratur också.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: