Både talar och tiger

Publicerad
Uppdaterad
Magdalena Dziurlikowska: Twan Janssens film på Galleri Flach+Thulin hattar inte runt i något antingen-eller-land, den både talar, tiger och träffar hjärtat.
 Någon sa att konsten blir bättre i kristider och vi springer kritstrecksrandigt runt Hudiksvallsklustret på jakt efter detta svårspårade bättre. Jag hittar det längst in i Twan Janssens utställning: filmen The Stockholm syndrome vars titel inte spelar någon roll. Varför inte ”9/11” eller ”The Big Bang”? Där fanns det också gott om himlar, explosioner och skärvor. Sen avstannar mitt whatever-tänk, för den tjugo minuter långa grå abstraktionen häller poesi i mina ögon.
En rad mäktiga tablåer. Skotthål i is som Emil Noldes blommor, dansande eldflugor ovanför Niagara, fyrverkerier exakt som Whistler målade dem… men allt i svartvitt. Och allt efemärt, plastiskt vemodigt på väg in i sin motsats. Skapelse och förintelse med nebulosor som blöder ljudlöst, ritar upp en värld, krampar ihop och går ner sig i svärta. Musiken av Jasper TX följer och bär bubblor som rasslar, ljus som flingar av sig och virvlande flisor som hackar fram i slow motion.
I en av Ernst Billgrens reklamfilmer för boken Vad är konst frågar en tjej: ”Vad är viktigast, konst man tycker om eller konst som säger något?” Den andra tjejen svarar: ”Jag tycker om konst som håller käften.” Twan Janssens film hattar inte runt i något antingen-eller-land, den både talar, tiger och träffar hjärtat.
Magdalena Dziurlikowska
Magdalena Dziurlikowska
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag