Kommentar/Behrang Kianzad: Räven går i Rosengård

Publicerad
Uppdaterad
Fox News sprider myter om muslimerna i Malmö.
Gamla sanningar måste uppdateras med jämna mellan rum. Så är fallet till exempel med myten om den nära förestående muslimska invasionen av Europa. En annan gammal sanning värd att uppdatera är att det finns lögner, förbannade lögner och Fox News. Rävstationen besökte Malmö och lämnade staden med ett reportage med namnet "Sverige har nått smärtgränsen när det gäller muslimer". Malmö beskrivs som en förlorad stad där en fjärdedel av invånarna är muslimer, därtill fundamentalister och därmed potentiella terrorister. Reportern Steve Harrigan kokade ihop en soppa av manipulerad och delvis påhittad fakta, kryddad med gammal guilt-by-association, lätt fräst i ett mardrömsscenario. Visserligen har det förekommit stenkastning mot brandmän, polis eller ambulanspersonal, men inte bara i Rosengård och inte som en del av muslimsk sedvänja. Inte heller uppgår andelen "muslimer" i Malmö till en fjärdedel. Ynka sju procent av malmöborna kommer från muslimska länder, men det betyder inte att alla är troende och praktiserande muslimer. Lyckligtvis så finns det vakna bloggare som Jonas Södersten på kornet.se som slår ut etablerade medier såväl när det gäller snabbhet som noggrannhet. Bäst sammanfattas läget av nittonåriga Elly från Portland, Oregon i USA. Hon frågar i ett gästboksinlägg på en indisk sida om islam "Är det sant att muslimer äter barn från andra religioner? De berättade för oss i skolan".
Behrang Kianzad

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida