ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Jan Wallentin Foto: Caroline Andersson
Jan Wallentin Foto: Caroline Andersson

Jan Wallentin: Strindbergs stjärna

ANNONS:
FAKTA

JAN WALLENTIN | Strindbergs stjärna | Bonniers, 471 s.

Visa merVisa mindre
Jan Wallentins debutroman är en säljsuccé redan före utgivningen. Nils Schwartz första nyfikenhet kallnar redan före upplösningen.
Sven Hedins upptäcktsresa i Taklamakanöknen, alkemiska experiment, August Strindberg och hans släkting Nils, metallurgi, Andrées nordpols-expedition, ett väl bevarat lik i ett gruvschakt i Falutrakten, en tablettmissbrukande judisk historiker som forskar i nazisymboler, hans datanörd till syster, järnvägslogistik, Baudelaire, giftgaserna i första världskriget, Himmlers kult av den nordiska mytologin, en synsk italienska, en mäktig tysk stiftelse, parapsykologi, ett atomdrivet ryskt ishavsfartyg, ett medel mot åldrande.
Det är några av ingredienserna i den 40-årige SVT-journalisten Jan Wallentins debutroman Strindbergs stjärna, vilken redan före utgivningen har sålts till ett femtontal länder. Omslagstexten talar om Jules Verne och Indiana Jones. Själv tänker jag lite på Dan Brown och Peter Høeg och Umberto Eco, men också på Håkan Andersson, gotlänningen som skriver intellektuella äventyrsromaner med Europas 1900-tals-historia som spelfält.
Ingen kan klaga på vare sig uppfinningsrikedomen, faktainsamlandet eller intrigflätningen i Wallentins roman.
Det är lätt att förstå det internationella intresset, i all synnerhet som skandinavisk spänningslitteratur för närvarande drar världens blickar till sig med samma magnetiska attraktionskraft som får kompassnålen att peka mot nordpolen.

Strindbergs stjärna börjar som en kriminalroman, övergår i ett slags historisk science fiction och slutar i ren fantasy. Det innebär att min ursprungliga nyfikenhet efterhand svalnar och är helt iskall när gåtan får sin slutliga lösning i ett underjordiskt hål i den arktiska isen. Jag kan dock mycket väl tänka mig att andra läsare tvärtom blir alltmer upphetsade ju längre romanen avlägsnar sig från all realism och rimlighet.
Jag ifrågasätter inte Wallentins kompetens att skriva äventyrsromaner som fångar en masspublik.
Vad jag saknar är en ambition eller en vision av samma slag som hos till exempel Jules Verne eller Håkan Andersson, antingen blicken är riktad framåt som hos den ene eller bakåt som hos den andre.
En vilja att förklara – eller åtminstone försöka förstå – världen snarare än att bara leka med den som med en gigantisk meccanolåda. När vuxna människor ägnar sig åt den sortens lekar blir resultatet bara – mekaniskt.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: