"Hans ögon blixtrade, han pratade snabbt"

Publicerad

Jonas Holmberg minns en vän och en av Sveriges mest begåvade filmmakare.

Senast jag träffade Malik Bendjelloul pratade han om sina olika idéer, som han alltid brukade göra. Malik var nära vän med min bästa vän, så vi sågs en del. Hur skulle han hinna göra verklighet av allt? Hans uppslag var alltid poetiska, alltid inkännande och intelligenta. Han älskade sina historier.

När han pratade var det svårt att inte bli helt uppslukad. Malik var alltid genuint generös, ödmjuk och ofta tillbakadragen. Men när han berättade om något var det med en sällsynt stark och intensiv energi. Hans ögon blixtrade, han pratade snabbt. Det var som att tiden inte räckte till för allt han hade att säga. Nu är den tiden slut. Men 36 år är så otroligt lite.


Malik var tvivelsutan
en av Sveriges mest begåvade filmskapare. Han hade så många filmer kvar att göra. Om månar och djurparker och hemliga prinsar. Det går inte att ta in att det inte blir något med det. Att det inte kommer komma något mer nu.

Att "Searching for sugar man" belönades med en Oscar gjorde Malik till en celebritet, och gav honom roliga historier att berätta från limousiner och fester i en del av filmvärlden där få svenskar har befunnit sig. Jag älskade att lyssna, såklart.

Framför allt var "Searching for sugar man" en känslig och ömsint berättelse som rörde otroligt många människors hjärtan. Det var en berättelse om återkomst. En bra historia. Rodriguez var den bortglömde musikern som plötsligt möttes av jubel. Men det finns inget poetiskt med det här. Det är ingen bra historia. Det är bara så outsägligt sorgligt.

En del människor är så fulla av liv att de nästan spricker. Malik Bendjelloul var en sådan människa.

Jonas Holmberg
Jonas Holmberg

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida