Friktion och konflikt / Kalmar konstmuseum

Publicerad
Uppdaterad
De kallas Schwedenlöcher, svenskhålor. I dessa grottor gömde sig Sachsens bönder för de svenska soldater som plundrade, våldtog och slog ihjäl med utstuderad grymhet. Schwedentrunk, svenskdrinken, var en känd tortyrmetod. Soldaterna tvingade i offren stora mängder gödselvatten och hoppade sedan på deras svällande magar.
Minnena av den svenska härens framfart under 30-åriga kriget satte djupa spår i det kollektiva medvetandet och lever fortfarande kvar i det tyska språket. Bakom den lilla historielektionen står konstprojektet Romantic Geographic Society i sin utställning i utställningen på Kalmar konstmuseum, där man också kan se kartläggningar av (inte så) gamla kärnvapenbunkrar i estniska Sillamäe och ryskgrävda grottor under Helsingfors.
Det är knappast den bild av oss och vårt land som Visit Sweden brukar framhålla, men visst, det var ju nästan 300 år sedan som svenskarna härjade i Tyskland. Det mesta på Friktion och konflikt har i stället med förhållandet till Ryssland (eller Sovjetunionen) att göra. Övrigt handlar om historien. Ofta är det ungefär samma sak.
Trådar och korrespondenser dras kors och tvärs genom tid och rum i Europas nordöstra hörn. Här finns Magnus Peterssons mardrömslika ekolodsbilder av torpederade svenska lastfartyg på Östersjöns botten. Artur Zmijewski har dokumenterat en sorts gruppterapi för polska extremister av skilda schatteringar. Kristina Normans filmfantasi om flytten av det sovjetiska krigsmonumentet i Tallinn nyligen, samplar klipp med både Ivan på gatan och från Vladimir i duman. Budskapet är det samma från båda: esterna ska passa sig jävligt noga!
Mot bakgrund av händelserna i Georgien i höstas blir Friktion och konflikt kusligt aktuell. En oljepipeline i Kaukasus eller en gasledning i Östersjön – hur stor är egentligen skillnaden för en stukad stormakt med nyvaknat hävdelsebehov och geopolitisk attityd från 1800-talet?

Bilderna dyker upp på näthinnan: sönderskjutna hus, gråtande kvinnor, övertäckta lik i vägkanten. Sedan blir allt mycket mer komplicerat igen – Oscar Guermouches Vi vill åka till Moskva är ett antal svenska flaggor med utdrag ur svenska jägarregementens marschvisor. Vad sägs till exempel om:
”På en rysk bonngård vi hitta’/en liten och go’ rysk bonnfitta/Hon blev slagen och våldtagen/sedan fick hon en bajonett i magen”.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag