Frida Nilsson, 37, har varit Augustnominerad i barn- och ungdomskategorin för böckerna "Hedvig och Max-Olov", "Jagger Jagger" och nu senast med Ishavspirater.
Frida Nilsson, 37, har varit Augustnominerad i barn- och ungdomskategorin för böckerna "Hedvig och Max-Olov", "Jagger Jagger" och nu senast med Ishavspirater.
Foto: Sven Lindwall.
 Foto: Sven Lindwall.

Frida Nilsson tar hem priset Heffaklumpen

Publicerad

Författaren Frida Nilsson tog emot Expressens ungkulturpris Heffaklumpen 2015.

– Jag blev jätteglad! Det är kul att få uppskattning för det man gjort av folk som kan sin sak, säger pristagaren.

Frida Nilsson, 37, har varit Augustnominerad i barn- och ungdomskategorin för böckerna Hedvig och Max-Olov, Jagger Jagger och nu senast med Ishavspirater. Det är också den sistnämnda romanen som juryn har lyft fram i sin motivering.

Skrev dag och natt

–  Att skriva Ishavspirater var ett ganska stort steg att ta. Jag började skriva den 2004, samma år som jag debuterade, först med sikte på radio. Men efter de första fyra kapitlen blev jag rädd för att det skulle bli en löjlig efterapning av till exempel Astrid Lindgren, det kändes bara mossigt. Det har alltid varit viktigt för mig att hitta min egen stil, min egen röst.

–  När jag sen fick frågan från Sveriges Radio om att skriva julkalender testade jag historien på dem, och de var jätteentusiastiska. Så skrev jag dag och natt och fick klart alltihop på två månader.

Kompromisslös och fräck

I dina böcker finns en humor som påminner om Roald Dahl.

–  Ja! Hos honom finns det galna, gränslösheten och humorn. Och han var väldigt bra på att bygga egna, helt intakta världar. En författare med en helt egen röst. Kompromisslös och fräck.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida