ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Ur Från regnormarnas liv (2005)
Ur Från regnormarnas liv (2005)

Distans humor

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre

Margarea Sörenson om den intellektuelle iakttagaren.

Distans, humor, kluvenhet. Erland Josephson var en intellektuell skådespelare som alltid iakttog sig själv. Teaterns realtid och luckor för andning och lyssning skapar svängrum för en aktör, men på en scen kan de också växa till stora tomma korridorer. Inte alla kan som Erland Josephson göra skön konst av ödsligheten, njuta av hur stegen ekar ensligt mot tiljorna.
Sedan han var 16 år arbetade Erland Josephson med Ingmar Bergman, på Dramaten faktiskt i ett halvt århundrade. Han förkroppsligade Ingmar Bergmans estetik, som växte fram utifrån arbetet med en krets unga, där Erland Josephson var en nyckelperson. De stora bravurrollerna fick andra, men här hade Ingmar Bergman en sublim och distanserad uttolkare av roller strax utanför ett dramas centrum.
När Bergman satte upp Ett dockhem 1989 spelade Josephson vännen i familjen, Doktor Rank. Uppsättningen var så gjord att alla skådespelare fanns på scenen genom hela skådespelet. När de inte var med i handlingen satt de väntande utanför den fyrkant i scenens mitt som var spelplats. Nog för att Pernilla August lyste i rollen som Nora, men inför den åldrade familjeläkaren som i tyst diskretion är förälskad i Nora brast mitt hjärta.
Erland Josephson spelade sin roll ytterst väl, som alltid, men arrangemanget som den iakttagande skådespelaren, tyst på en stol vid sidan av, var som tänkt för honom.
Var han sin roll, sig själv eller spelade han aktören i en roll? En annan pjäs än Ibsens öppnade sig vid sidan av där den avvaktande blicken fick en huvudroll. Alltsammans samtidigt; overkligt, oförglömligt.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: