ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Syriens president Bashar al-Assad. Foto: Aijaz Rahi
Syriens president Bashar al-Assad. Foto: Aijaz Rahi

Brev från en
okänd sida

ANNONS:

  Aron Lund läser Bashar al-Assads hemliga korrespondens

Man ska inte snoka i andras privatliv, men å andra sidan ska man inte göra ett helt lands politik till sin familjeaffär heller. Syriens president Bashar al-Assad får finna sig i att folk läser hans privata e-post.

Nu har The Guardian lyckats lägga beslag på vad som påstås vara ett stort antal privatmail till och från Bashar, hans hustru Asma al-Akhras och flera av deras vänner och medarbetare.

Äktheten går förstås inte att garantera (alla inblandade är araber, misstänkt många av mailen är på engelska), men i det stadium den syriska krisen befinner sig kan det nästan kvitta. Sanningen, varje krigs första offer, bars till sin sista vila redan för ett år sen, och sedan dess har ryktesspridningen varit bägge sidors viktigaste vapen.

 

Den offentliggjorda korrespondensen berör å andra sidan inte regeringsaffärer och innehåller inga dramatiska krigsbrottsavslöjanden.

Asma tycks mest engagerad i juvel- och skoshoppande, trogen sin roll som Syriens Marie Antoinette, och Bashars grövsta dokumenterade förbrytelse verkar vara att ha registrerat ett falskt mailkonto för att kunna köpa smörpop på Itunes trots amerikanska sanktioner. (Seriösa tyranner fildelar olagligt.)

Men i krig och kärlek: "Färdig vid femtiden, love u" skriver Asma till Bashar. "Det är den bästa reform något land kan få", svarar den lycklige diktatorn, "låt oss besluta om det i stället för alla de här skräplagarna om partier, val och medier".

Det är vackert, eller vore det, om inte maskingevärselden i Homs och Idleb hade överröstat turturduvornas kutter.

 

Aron Lund

kulturen@expressen.se

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: