ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Anna Hållams
Foto: Anna Hållams

Mia Skäringer / Dyngkåt och hur helig som helst

ANNONS:
FAKTA

MIA SKÄRINGER | Dyngkåt och hur helig som helst | Frank förlag, 168 s.

Visa merVisa mindre
Gunilla Brodrej: Den nakna närvaron genomsyrar Mia Skäringers krönikor och bloggar, nu samlade i boken Dyngkåt och hur helig som helst.
När jag dör vill jag att ett vårbiträde som Tabita ska hålla mig i handen.
Nu ler somliga ironiskt.
Medelklassmänniska! Villaförortsneurotiker! Kulturtant! Ha!
Det var en scen i andra säsongen av Mia och Klara där Tabita satt hos en döende farbror. Närvarande och oförställd och mänsklig mitt i sin vulgotatuerade brist på stil och finess.
Den där nakna närvaron genomsyrar Mia Skäringers krönikor och bloggar  i tidningen Mama, nu samlade i boken Dyngkåt och hur helig som helst.
”Back off all jävla yta och blaj. Själ och hjärta går före i kön.”
Dörren är vidöppen in till Skäringer och hennes familj i träkåken på Brännö, tills hon stänger den igen efter tre månaders realityblogg (som ackompanjerades av en maffig damkör i kommentarsfältet). Hon målar gärna upp stöket, smutsen, blodet, sonens adhd, pappans alkoholism, kiss och knull. Allt ska med och det behövs när prästwannabeen trycker på och vill predika.
Hon kallar sin blogg för nakenfisbloggen och ”nakenfis” är ett av de fulaste ord jag vet, men det är också ”grina”, fast det är kanske en klassfråga. Mias mamma är städerska och min sjukgymnast.
Mia ser på verkligheten från ett annat håll och visar den. Somliga hälsar inte på städerskan, det gör henne rasande. Mia är Jack som leder Rose i Titanic. Kom och dansa på nedre däck, det är där som livet pågår och inte i de rätlinjiga blanka nyrenoverade hemmen inredda med fyrkantiga färglösa designmöbler.
Gulletussan och Tabita kommer ur Mia. De är gjorda av uppförstorade egenskaper. Älskansvärda och hopplösa på en gång.
Skäringer har ett patos, men det känns inte påklistrat. Den sköna morsan döljer också en utomjording med reptilhjärna, en exanorektiker och en fd utbränd. Och – inte minst – en stilist.
Hon älskar sin familj så hon går sönder, men hon är rolig. Därför läser man vidare. Hon får ett utbrott mot julens porriga underkläder och bloggar om hur kåtvåta alla mammor blir i den påtvingade julruschen. ”Ja, det riktigt rinner kärlekssaft mellan mammornas ben, riktigt glänser mellan sjö och strand när mammorna prasslar med paketpapper och krullar snören.”
Hon är på min sida. Jag håller henne gärna i handen.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: