Lars Sjunnesson / Åke Jävel

Publicerad
Uppdaterad
Nina Lekander identifierar sig med Åke Jävels mustiga språkbruk.
Jag röker också cigarretter och säger ”kuken” rätt ofta, så jag har ända sedan 1990 identifierat mig med Åke Jävel. Men jag är ju inte lika rolig, och jag har fan inte humor nog att begripa hur Åke Jävel kan vara så kul på ett så enahanda vis. Han svär, flinar, skjuter, anfaller och jagar en bollrund snut som liknar Hitler. Han har i denna uppdaterade nyutgåva en flickvän som är lika glad och våldsam hon, liksom för övrigt Citymormor som passar Åkes lillebror – som också säger ”kuken”.
”en plastko fy fan va vidrigt! var är om riktiga kossarna?”, säger flickvännen till Åke som svarar ”dom rika har dödat dom”. Då måste paret ”döda dom rika”. Och så går det på.
Förvisso ”En blivande klassiker för ungdomen att hämta styrka ur”, som Lars Sjunnessons kollega Max Andersson skriver i baksidestexten. Men inte bara för dem.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag