Joakim Pirinen / Kvarteret Kolossen

Publicerad
Uppdaterad
Nina Lekander dånar av flabb och förvåning på var och varannan sida när hon läser Joakim Pirinens seriebok Kvarteret Kolossen.
Joakim Pirinen förnekar sig inte. Med sedvanlig ödmjukhet säger han i måndagens City att han är överskattad och har fått för mycket bekräftelse genom åren och att den som läser hela Kvarteret Kolossen på en gång lär bli sjuk.
Vilket ljug. Möjligen blir man lite yr i mössan och får lite ont i ögona av det crazy krängandet i de svartvita bilderna, plus att han ibland skriver kluttrigt och otydligt i de tidigaste serierna från sent 70- och tidigt 80-tal.
Detta album är en kraftigt utvidgad utgåva av Kvarteret Kniven från 1989, av Expressen utsedd till det årets bästa bok alla kategorier. Nu med mängder av tidigare opublicerat eller i mera obskyra medier som Mammut och Comet tryckt material. Igen:
Joakim Pirinen förnekar sig inte. Samtidigt som han är så omissigenkännligt han, just bara han och sig själv, genom åren är hans lyra så tätt och tokigt strängad att man dånar av flabb och förvåning på var och varannan sida.
Jag menar, hur är en människa skapt som döper en serie till ”Akta det katolska brosket!”, vilken handlar om två snubbar som efter eoner av 80-talsköande i den stockholmska natten hamnar på rockklubben ”Oj en trollslända i brallan”, där en av dem får musiktips och kärleksråd av Lou Reed – och som efter en utflykt i en ful och en fin förort slutar nästan gripande med olycklig kärlek och ett förlorat plektrum. Av katolskt brosk. Va va va?
Hos Pirinen – till skillnad från hos till exempel Max Andersson, ett annat seriegeni ur samma generation – är gulligheten alltid granne med grymheten; till och med när de små rackarna i sandlådan tvingar minstingen att äta ”dödråtta och alkospyasmörgås”.

Och under tiden, mellan alla katarakter av oerhörda infall, kommenteras samtiden lika politiskt som personligt. Kan gälla rasism eller upprustning, könsroller eller stadsarkitektur. Eller ren dasshumor. Det är ingen ände och det finns inget som inte kan överdrivas in absurdum.
Joakim Pirinen förnekar sig inte. Det går alltså inte att förneka eller överdriva hans storhet, ej heller hans inflytande och katalytiska effekter på de många yngre, fantastiska serietecknare av båda könen som har debuterat långt efter honom. Ära vare han som är han.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag