ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Torbjörn Andersson
Foto: Torbjörn Andersson

Bland folk och fä

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre

Dan Hallemar ser kristallkulan spegla republiken Sverige.

Det första en nytillträdd monark gör är att ge sig ut på Eriksgata, enligt hovet för att "närmare lära känna invånarna i de olika delarna i Sverige".

På sina Eriksgator samlar den nytillträdde kungen in bilder av landet. Det är en resa mellan traditioner. En uppvisning i lokal färg, stolta kommunalmän och mat från orten. Som de illustrerade kartorna i turistbroschyrer med älgar, ostkakor och stolta skorstenspipor. Vykortssverige står redo inför kungaföljet.

Om Sverige fick en president skulle denne behöva bli folklig. Men inte folklig som kungen, utan hitta en egen folklighet. Om den här nya presidenten, som Jan Eliasson, är socialdemokrat finns det bara ett val för hans första Eriksgata:

Han ska ge sig ut i folkparkerna.

I februari 1939 gick Gustav V på promenad med sin son prins Wilhelm i Folkets park i Eskilstuna, Sveriges första folkpark utanför Skåne. Tidningen Folkparken var där och rapporterade: "För endast några år sedan skulle den här bilden ha varit otänkbar: landets monark lustvandrande i en folkpark. Men tiderna förändras, och folk- parkerna har numera vunnit fullt erkännande."

Folkparkerna var i början av 1900-talet den Arbetarrörelse-sveriges minsta beståndsdel. En nyvald svensk socialdemokratisk president skulle lägga ut folkparkernas Sverigekarta framför sig: Platserna där pionjärerna bröt fram rörelsens första offentliga platser. Eller som man kan läsa i jubileumsskriften över femtonårsfirande Värnamos Folkets park 1929: "Seniga armar bland sten och bland snår/ bröto mark under kampfyllda år / Nu står vår Folkpark där vildskogen stått / arbetets släkte en fristad har fått."

En ideologisk folkparksturné. Men inte på något glittrigt melodifestival-vis, utan som en nedtonad senig idé om ett gemensamt samhälle.

Han väljer att åka tåg. SJ bygger en svensk variant av Air Force One. De kallar den för "Den svenska modellen", den inreds av Ikea och Ericsson. Den nyvalde presidenten lämnar Stockholms central och reser genom hela landet för ett första stopp i landets äldsta folkpark, den i Malmö. Det blir också en manifestation av det faktum att presidentbostaden kommer att ligga i Malmö och inte i Stockholm.

 

I Stockholms stad drar man vid be-skedet att landets statschef inte längre ska bo i staden en lättnadens suck (även om man klädsamt protesterar).

Stockholm är präglad av den kungliga geografin, mer än någon annan stad i landet. Kungliga slottet är stadens absoluta mitt, alla gatunummer utgår från det, staden är helt koncentrisk, sakers vikt vägs i avståndet från mitten. Tyngd av sitt kungliga huvud är rädslan för förändringar huvud- stadens signum.

Men med republiken: Kungliga slottet står tomt, kungafamiljen finns i Drottningholm och Haga. Något socialdemokratiskt borgarråd bloggar mest på skämt om att man kunde ge sig på slottet med färg. Göra något av det. Presidenten åker på sin folkparksturné runt om i riket, långt från Stockholm, som saknar folkpark. I den före detta kungliga huvudstaden kändes det plötsligt som om allt var möjligt.


 

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: