ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Chef för Dramaten 66-75 Foto: Jan Björsell / Scanpix /
Chef för Dramaten 66-75 Foto: Jan Björsell / Scanpix /

Betraktaren

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre

PER OLOV ENQUIST om ett sista möte på sjukbädden.

Erland Josephson var författare, skådespelare och intellektuell, på en gång, vi har aldrig haft någon som med denna blandning av ironi, känsla och insikt betraktade teaterns liv.

Man kunde se det ända in i slutet; den sista gång jag hälsade på honom tittade han upp på mig med ett skarpt småleende och sa: PO, jag kommer nu att verka lite förvirrad! Sin Parkinson bar han heroiskt, han kunde från sin sjukbädd bekymrat säga, mitt mellan sjukdomens dröm och insikt: Det är en förvirrad filminspelning det här! ingen ordning, de springer bara omkring, ska vi inte komma till tagning snart?

Han var en fantastisk och hos oss i Sverige extrem skådespelare: att han kunde allt, skriva, spela och förstå, gav en kontur till det han gjorde som var både sann, rolig och förfärande.

Iakttagaren i honom kunde skapa en ironins iskalla kontur i hans gestalter; men strax intill fanns en förtvivlan över skarpsynens pris. Nu har han till sist kommit till tagning, och otroligt mycket av det han gjorde kommer att leva länge, långt efter det att vi andra slutat springa omkring.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: