Chef för Dramaten 66-75 Foto: Jan Björsell / Scanpix /
Chef för Dramaten 66-75 Foto: Jan Björsell / Scanpix /

Betraktaren

Publicerad

PER OLOV ENQUIST om ett sista möte på sjukbädden.

Erland Josephson var författare, skådespelare och intellektuell, på en gång, vi har aldrig haft någon som med denna blandning av ironi, känsla och insikt betraktade teaterns liv.

Man kunde se det ända in i slutet; den sista gång jag hälsade på honom tittade han upp på mig med ett skarpt småleende och sa: PO, jag kommer nu att verka lite förvirrad! Sin Parkinson bar han heroiskt, han kunde från sin sjukbädd bekymrat säga, mitt mellan sjukdomens dröm och insikt: Det är en förvirrad filminspelning det här! ingen ordning, de springer bara omkring, ska vi inte komma till tagning snart?

Han var en fantastisk och hos oss i Sverige extrem skådespelare: att han kunde allt, skriva, spela och förstå, gav en kontur till det han gjorde som var både sann, rolig och förfärande.

Iakttagaren i honom kunde skapa en ironins iskalla kontur i hans gestalter; men strax intill fanns en förtvivlan över skarpsynens pris. Nu har han till sist kommit till tagning, och otroligt mycket av det han gjorde kommer att leva länge, långt efter det att vi andra slutat springa omkring.

Per Olov Enquist
Per Olov Enquist

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida