Barbro Lindgren och Olof Landström: Nöff, nöff Benny

Publicerad
Uppdaterad
Barnens vardagsliv är livsfarligt. Åtminstone skulle vi vuxna uppfatta det så, om vi bara visste vad de har för sig, hur deras forskningsresa mot självbevarelsedriften verkligen ser ut. Men det vet vi inte, hur mycket koll vi än tror oss ha, och det är ofta inom detta privata barnområde Barbro Lindgrens böcker utspelar sig.
Författaren står inte och gormar som en nojig förälder vid randen av det djupa vattnet, i stället följer hon barnet på den pirriga upptäcktsresan utan att ingripa.

När Barbro Lindgren nu kommer med en ny bok i samarbete med Bu och Bä-mannen Olof Landström, är temat än en gång barnens sysslor bortom den oroliga föräldrablicken. Bilderna är mjuka, rena och detaljerat uttrycksfulla, och skapar lugn omkring det rätt hetsiga innehållet.
I Nämen Benny ville grisen Benny inte bada, i Jamen Benny fick han en lillebror. I Nöff, nöff Benny har lillebror blivit både större och jobbigare. Till en början lyckas Benny dock hålla lite styrsel på honom: de går ut och ”nöffar” fridsamt tillsammans. Vad nöffandet går ut på vet ingen vuxen, fråga ett barn - på ytan ser det i alla fall ut som om de rotar i buskar, kollar på sniglar, sparkar småsten. Sen sticker de förstås direkt till pölen som mamma har varnat dem för att trilla i. Lillebror tycks vara ett nappsugande blöjbarn, och alla föräldrar vet att upp till tvåårsåldern kan ungen drunkna i en vattenpöl, om det vill sig illa.
Traktens ungar fylkas självklart runt den förbjudna pölen, där det nöffas friskt, det vill säga bara barn förstår feelingen i det som pågår. ”Det är roligt att springa runt pölen. De springer fortare och fortare.” Den dramatiska höjdpunkten är förstås att lillebror trillar i, och blir räddad och gosad med av grisflickan Klara.

När de sen äntligen tar sig hem, efter ett misslyckat försök att gömma sig i skogen för att mamma inte ska se hur blöta de är, räddas de av regnet. ”Å, stackars barn, vad ni har blivit blöta”, säger mamman. Utskällningen uteblir och ännu en livsfarlig vardag i barnvärldens hemliga liv är till ända i trygghet och tröst.   
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag