Ulf Nilson

FN gör ingen nytta i världen

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
De flesta svenskar tror, hårt indoktrinerade som vi är, på myter. En av de mest idiotiska av dessa myter är myten om det goda FN.
Ända sen Dag Hammarskjölds tid – en man av märklig självöverskattning – har FN betecknats som en hörnpelare i vår utrikespolitik. Alla politiker ropar halleluja…
Hemskt!
Världens största land, Kina, är en diktatur utan mänskliga rättigheter. Kanske 8000 människor, kanske dubbelt så många, avrättas varje år efter farsartade rättegångar. Tibet förtrycks, kristna förföljs, liksom buddhister. Och vad gör FN? Ingenting. Mot STORA gör FN ingenting.
På andra sidan haven anfaller USA, världens starkaste makt, Irak, utan FN:s tillstånd, i strid mot gällande lag. Och vad gör FN? Ingenting. Mot STARKA gör FN ingenting.

I mer än 20 år har Robert Mugabe, mera mordisk för varje dag som går, förtryckt Zimbabwes 13 miljoner (av vilka 30 procent idag har AIDS). Lika länge har han uppträtt ohöljt rasistiskt. Detta applåderas över hela Afrika, samtidigt som vanligt folk lider svår nöd. Och vad gör FN? Ingenting. För VANLIGT FOLK gör FN ingenting.
Dessutom är det ett obehagligt faktum att svarta, liksom gula tilldelats ett slags oskriven rätt att vara rasister – vita ska däremot passa sig noga (som straff för synder som ligger hundra år tillbaka i tiden).
I Sudan har janjawid milisen, stödd av regeringen, under de senaste fyra åren mördat, våldtagit och stympat väl över 200 000 människor. Och vad gör FN? Tja, ett par halvhjärtade (och misslyckade!) försök, men mest ingenting. Mot OLJERIKA LÄNDER (med Kinas stöd) gör FN ingenting.
Jag kunde fortsätta med Kongo, Kuba och varför inte Saudiarabien? Över hela världen, även i Sverige, finansierar Saudierna moskébyggen.
Fint: låt var och en bli frälst på sin fason. Men vad händer om en saudier omvänder sig till kristendomen? Svaret är: döden. Och den som försöker bygga en kyrka i oljelandet? Samma sak.
Åt detta gör FN ingenting. Mot våld begånget i DEN RELIGIÖSA FANATISMENS namn står FN maktlöst. Då och då lyckas en hycklande majoritet samla sig till ett fördömande av Israel, men har man någonsin tagit avstånd från intoleransen i Iran eller Saudi, från den galne Khadaffi, från Assads eller Castros blodiga välde eller från Ryssland, korrupt och döende, styrt av en maffia ur det gamla KGB . Det land som plötsligt skickar bombplan jorden runt för att markera att man kan förinta jorden, samma land minskar i folkmängd med nära en miljon om året på grund av TBC, Aids och galopperande alkoholism. Åt detta gör FN, givetvis, ingenting. Man KAN inte. Och FÅR inte. Inre angelägenheter, ni vet, att mörda landsmän är inget brott, ja, så länge man är deras boss, förstås.

Lägg till detta att FN är systematiskt korrupt, som Oil for food-skandalen i Irak bara alltför väl visade. Kompisar petar in kompisar på välbetalda (och skattefria) jobb. Man anordnar konferenser, äter lyxiga luncher och beundrar varandras välstrukna skjortor. Man säger ja till tjuvar som Arafat, men gör ingenting för vanliga palestinier…
Tänkte bara ni till omväxling ville höra sanningen ...Ja, för en gångs skull…

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag