ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Natalia Kazmierska: Tommy, du får drömma om min vildros

ANNONS:
Det finns poeter. Och så finns Tommy Nilsson. Han knäpper upp sin vita fladderskjorta, rufsar till de blonda slingorna i håret och sjunger om kärlek, dörrar och vindar.
Han uppträder på Allsångsscenen och frugan väntar i publiken med barnen och Tommys favvogodis i famnen.
Han talar ut om skilsmässan, sitt dåliga ölsinne och alkisbehandlingen på kursgården Baravara i pressen. Han släpper en ny känslosam skiva som handlar om relationer. Och inget av detta får en man som Tommy göra ostraffat. Den senaste veckan har kulturfolket tävlat om att tracka Tommy Nilsson ända ner i botten av smörsångarskammen. Anledningen är att han har spelat in en så kallad sexlåt. Den heter Vill du ha sex med mig? och finns med på hans nya skiva.Tommy sjunger Får jag komma in när du öppnar dig som en vildros? och låter kåt på rösten. Just den raden har en fnittrig mediemobb citerat flitigt i skivrecensioner och på kultursidorna i DN och SvD de senaste dagarna. Machokritikerna har skyndat sig att ta avstånd från tönt-Tommys låtar och snobbiga kulturjournalister har äcklat hängt ut hans pinsamma vildrosor som ett varnande exempel på dålig smak. Tommys skräptexter inspirerar till celibat, stod det till exempel hånfullt i Aftonbladet. Och sen pissar det här häftiga kulturgänget på sig av skratt när Tommy öppnar sitt hjärta, drar ner linnebrallan och tar i med den löjliga refrängen: Ditt kön är mörkrött och fuktigt som fruktkött. Nehej, det gör de inte alls. För den porriga raden har ju inte tönt-Tommy skrivit. Ditt kön är mörkrött och fuktigt som fruktkött är en rad ur en jättekänd dikt av poeten Lars Forssell. Lars Forssell har också skrivit schlagerhits om hjärta och smärta och fina kärleksstunder. Ändå är Lasse allt som Tommy inte är. Lars Forssell har nämligen suttit på en stol bredvid sina intellektuella polare i Svenska Akademien i över 30 år. Han har fått massor med litteraturpriser, hyllats på kultursidorna och fått i uppdrag av regeringen att skriva ett kantat till nationens ära. Och när stora män som Lars Forssell diktar om mörkröda kön och kvinnomunnar som ser ut som musslor och muttan som ett smaskigt vinteräpple, så är det ingen som hånar, klipper ut roliga citat och snackar om att han är avtändande. Då är det en viktig del av den moderna svenska litteraturen. Då sitter minsann hela kulturgänget och analyserar och slickar på fruktköttet så det står härliga till. I den långa traditionen av män som skriver lyrik om hur de tågar in i skötet, har någon alltså bestämt att det är tjusigare om jag har Lasses gamla äpple än Tommys blomma mellan benen. Därför är det fint symbolspråk när Svenska Akademien sitter runt sitt långbord och kåtjuckar och diskuterar fruktmuttan. Och pinsam fulkultur när Tommy gör det. Det är ju alltid den lilla mannen med de stora känslorna och fladderskjortan som måste mobbas ut. Men kära Tommy Nilsson, du har faktiskt också rätt att vara patetisk. Du får faktiskt drömma om min vildros hur mycket du vill.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: